Президентът Радев е слабата страна в институционалната война между Дондуков

...
Президентът Радев е слабата страна в институционалната война между Дондуков
Коментари Харесай

Румяна Коларова: Чистото говорене на Радев го кара да олеква

Президентът Радев е слабата страна в институционалната война сред " Дондуков 1 " и " Дондуков 2 ". Той може да приказва, а чистото говорене олеква. Борисов може нищо да не каже, само че да прави нещо. Радев приема този конфликт доста персонално. Пределно ясно е, че в случай че президентът всеки ден употребява появяването си в медиите с цел да разяснява какво вършат ръководещите, това олеква. Атаката се трансформира в рутина, към която хората стартират да нямат чуваемост.
Това съобщи пред bTV Румяна Коларова - политолог и някогашен секретар на президента Плевнелиев.

По думите и това не е първият път, в който представителна и изпълнителна власт имат пререкания. Подобно напрежение е съществувало и сред Георги Първанов и Борисов. Но съгласно Коларова тогава не е било толкоз персонално.

" Поне Радев го приема по този начин. Имало е много остро отношение и преди - спомняте си, че против Първанов имаше и иницииране на процедура по импийчмънт. Има и напрежение сред Желев и Съюз на демократичните сили.Първанов не беше от хората, които всекидневно търсят естрада за изява. Пределно ясно е, че в случай че президентът всеки ден употребява появяването си в медиите с цел да разяснява какво вършат ръководещите, това олеква. Атаката се трансформира в рутина, към която хората стартират да нямат чуваемост. Според мен това е неточност ", отсече Коларова.

Тя разяснява и скорошните кавги със секретаря на президента Пламен Узунов и обвиняванията в търговия с въздействие. Днес прокуратурата популяризира нова порция чатова, които замесиха в абсурда с него и Пламен Бобоков още едно лице от Министерството на външните работи.

" Секретарят има въздействие, несъмнено. Това са хора, които имат основна роля. Когато приказваме за човек, който е бил длъжностен министър и е останал в администрация, по презумция той има основна роля в президентската администрация. Секретарите на президента са неговите ръце. Те вършат всичко - сигурно една от главните им задания е да се срещат с всевъзможен тип хора от бизнеса, синдикатите, НПО-тата. Всякакъв вид цивилен асоциации. Целта е да се натрупа експертиза, да се приготвят срещи на президента, документи, решения. Това е методът, по който те получават информация ", разяснява Коларова.

По думите и обаче главното изискване е това да се случва обществено.

" Административна процедура е да се водят по този начин наречените паметни бележки. Те не са архивирани, само че би трябвало да е налице какво се е случило ", съобщи още тя.

Коларова счита още, че е уязвимост фактът, че в институциите влизат хора, които не се интересуват от протокола - както подобен за държанието в границите на това, което се приема за обичайно, по този начин и до подобен, обвързван с точно този тип процедури, които да подсигуряват независимост от търговия с въздействие.

" Все отново българските политици не са някакви редки птици, а противоположното. Тези практики са надълбоко вкоренени в метода, по който се прави политика в модерността. Освобождаването от тях е дълъг и непосилен развой. Депутатите в парламентарна група “ВОЛЯ” са или родственици, или чиновници на компаниите на Марешки. Тепърва би трябвало да се дистанцираме, да осъдим морално подобен вид дейности ", заявив Коларова.

" Президентът е слабата страна тъй като единствено приказва. Борисов може изобщо да не приказва, а да прави неща. Чистото говорене олеква. Радев е в слаба позиция и поради това, че другата му функционалност е да се съветва. Вижте какво се случи - те го унижиха и демонстративно му обърнаха тил с това, че отидоха някакви по-ниско стоящи хора ", разяснява още тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР