Президентът Радев атакува в Конституционния съд част от промените в

...
Президентът Радев атакува в Конституционния съд част от промените в
Коментари Харесай

Крум Зарков за избора на конституционни съдии: Удариха гредата. Решението на КС е 100% задължително

„ Президентът Радев нападна в Конституционния съд част от измененията в Конституцията. Едно от нещата, които не нападна, беше новият текст, че когато Народно събрание избира членове за органи, то го прави с транспарантна, справедлива и обоснована процедура. Процедурата по желание на конституционни съдии беше тъкмо противоположната “.

Това сподели в предаването „ Лице в лице “ съветникът на президента по правни въпроси и някогашен длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков.

„ Имаше недобър спектакъл, а най-после се стигна до авансово оповестен резултат. Имаше надменност в последния миг, когато народните представители от болшинството взеха решение, че няма да се съобразят с решение на Конституционния съд , който те попълнят “, добави той по отношение на решението за 9-годишен мандат на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като конституционни съдии.

И Висшият адвокатски съвет прикани Народното събрание да анулира решението си за избор „ заради явната му противоконституционност “

„ Решението е 100% наложително за тях. Народните събрания се забавиха с излъчването на съдии. Така 9-годишният мандат на тези, които би трябвало да бъдат определени, се осъществя две години по-късно. Президентът пита преди време – още преди да станат ясни имената, нещо институционално. Конституционният съд излезе с решение, че новопостъпилите би трябвало да довършат мандата от момента, в който е трябвало да постъпят – не 9, а 7 години. Седем години им се видя малко на народните представители и те взеха решение да изтеглят решението си няколко дни по-рано, с цел да не влезе в действие решението на Конституционни съд “, акцентира той.

В тяхна позиция на адвокатските колегии се показва, че има несъгласие с решение на Конституционния съд

„ Удариха гредата. Пропуснаха да виждат, че Конституционен съд взе друго решение по друго тяхно безчинство. Изгониха шефа на Сметната палата. Конституционният съд го възвърне. Тогава Конституционен съд категорично се наведе над хипотезата – наложително ли решение на Конституционен съд, в случай че е оповестено, само че към момента не е в действие. Конституционен съд сподели, че от момента, в който решението е оповестено, органите са длъжни да го съблюдават. Заради това решението на Народното събрание е безочливо “, безапелационен бе Крум Зарков.

Според него решението на депутатите от болшинството не се дължи на неведение.

„ Те знаят. Има себесъзнание, че могат да вършат каквото желаят и никой няма да забележи, да се обади или да алармира. Те го мислят. Затова се вършат тези нарушавания. По съществото си „ сглобката “ постоянно ще секретират противоконституционни решения. Причината е, че Конституцията е основала парламентарен метод за взимане на решения, който е – посредством обществен спор се взимат решения, за които се носи отговорност. Сглобката действа по противоположен метод – посредством предварителна сделка се взимат се решения, замъглява се отговорността посредством кавги. Говорим за ръководство, построено въз основата на надлъгване “, добави съветникът по правни въпроси на президента.

„ Аз се надявам Атанасова и Белазелков да не положат клетва. Когато има оспорено решение, обикновено е първо да се произнесе Конституционният съд, а по-късно да бъде осъществено “, сподели още той.

Партията от дълго време не е политическа, а бизнес организация, разяснява някогашният член на Движение за права и свободи

„ Ако през 2013 година, някой беше споделил, че Делян Пеевски ще е моралният стожер на нацията, щяхме да се прекръстим – това са чудесата на „ сглобката “. Неадекватни са фразите за „ основния прокурор на президента “. Човекът, който цитирате, очевидно е изгубил схващане. Делян Пеевски може по този начин да приказва и да му обръщат внимание водачите на „ сглобката “. Не е на равнище да се обръща по този начин към президента. Срамота е Делян Пеевски всеки ден да е по малкия екран и да споделя какво да се прави “, добави Зарков във връзка с коментара на ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи против президента Румен Радев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР