Президентът Путин подписа указ за наказателните меркиЗабранява се износ на

...
Президентът Путин подписа указ за наказателните меркиЗабранява се износ на
Коментари Харесай

Русия удря Запада с нови контрасанкции

Президентът Путин подписа декрет за наказателните ограничения
Забранява се експорт на артикули и първични материали за вражески страни

Словакия и Унгария срещу петролно ембарго

Русия удря Запада с нови контрасанкции. Съответният декрет бе подписан през днешния ден от президента Владимир Путин, съобщи ТАСС.

Решението на Москва е реакция на “неприятелските дейности на някои непознати страни и интернационалните организации”, заяви Кремъл.

Съгласно указа тези ограничения се подхващат за отбрана на националните ползи на Русия “във връзка с неприятелските и противоречащи на интернационалното право дейности на Съединени американски щати и включилите се към тях непознати страни и интернационалните организации, целящи противозаконни ограничавания или отнемане на Руската федерация, жителите на Русия и съветски юридически лица от правото им на собственост”, показва още известието на Кремъл.

Указът влиза в действие сега на неговото издание и ще работи до анулация на специфичните стопански ограничения.

Новите контрасанкции не разрешават износа от Русия на артикули и първични материали за непознати физически лица и организации, включени в съветския санкционен лист. Забраняват се също покупко-продажбите с задгранични физически и юридически лица, попадащи под ударите на съветските наказания. Същевременно се не разрешава на организации и физически лица под юрисдикцията на Руската федерация да извършват отговорностите си по към този момент подписани покупко-продажби, включително и външнотърговски контракти.

Путин подреди на съветското държавно управление в 10-дневен период да дефинира листата с лица и компании, попадащи под ударите на ответните наказания на Русия, както и да създаде “допълнителни критерии” за редица покупко-продажби, които също могат да станат обект на санкционни ограничения.

Новината за новите контрасанкции на Русия пристигна на фона на разисквания в Европейски Съюз следващ, шести пакет от наказателни ограничения против Москва. В него се чака въвеждането на наказания против компании, които съветват или лобират за съветски компании.

Пакетът планува също така изключване от интернационалната платежна система SWIFT на съветската “Сбербанк”. Очаква се бъде препоръчано и въвеждане на ембарго върху импорт в Европейски Съюз на съветски нефт. Днес Словакия и Унгария оповестиха, че няма да поддържат сходни енергийни наказания, макар че Брюксел е подготвен да предложи на Братислава и Будапеща изключение от наказателните ограничения.

Двете страни се аргументираха с обстоятелството, че са прекомерно подвластни от съветските доставки и за момента нямат налични други възможности.

Междувременно Путин беседва през днешния ден по телефона с френския си сътрудник Еманюел Макрон, пред който декларирал, че макар непоследователността на Киев, Москва остава отворена за договаряния с украинските управляващи.

С цел да остане на власт
Медведев: Зеленски не желае мир
Украинският президент Володимир Зеленски не желае спокойно решение на рецесията в страната си. Това съобщи през днешния ден Дмитрий Медведев - някогашен министър председател на Русия, а в този момент заместител шеф на съветския Съвет за сигурност, съобщи ТАСС.

“На Зеленски не му е необходим никакъв кротичък договор”, сподели Медведев, като добави, че възможен мир ще значи завършек на оставането на власт на Зеленски.

Този край може да настъпи или бързо - от нацистите, които ще го обесят поради сговор с руснаците, или по-бавно - от неговите (на Зеленски) съперници, които ще съумеят да го смъкват от власт като президента, който е изгубил войната, обясни Медведев.

Затова Зеленски ще продължава да желае пари и оръжие от Запада, с цел да потвърждава, че още е в играта, че е последната вяра на демократичния свят и последния бастион на европейската народна власт, добави Медведев.



Франциск няма желание да посещава Киев
Папата желае среща с Путин, само че няма отговор от Кремъл


Папа Франциск продължава да упорства за среща с Владимир Путин в опит да спре войната в Украйна.

Папа Франциск е изискал среща в Москва с съветския президент Владимир Путин, с цел да се опита да спре войната в Украйна, само че не е получил отговор, заяви Ройтерс.

Това описа светият отец в изявление за италианския в. “Кориере каузи сера”.

Франциск, който направи невиждано посещаване в съветското посолство в Рим, когато войната стартира, споделя, че към три седмици след началото на спора той е изискал от висшия посланик на Ватикана да изпрати обръщение до Путин.

Посланието беше, “че съм подготвен да отида в Москва. Разбира се, беше належащо водачът на Кремъл да разреши това. Все още не сме получили отговор и продължаваме да настояваме”. “Опасявам се, че Путин не може и не желае да има такава среща в този миг. Но по какъв начин да не спреш толкоз доста свирепост?”, прибавя папата.

Запитан дали ще пътува до украинската столица Киев, което Франциск предишния месец загатна като допустимо, той отговори, че към този момент няма да го стори. “Първо би трябвало да отида в Москва, първо би трябвало да се срещна с Путин... Правя каквото мога. Нека Путин единствено отвори вратата”, сподели той.

Войната в Украйна обтегна връзките сред Ватикана и Руската православна черква. На 11 април Ройтерс заяви, че Ватиканът е обмислял да удължи с един ден пътуването на папата до Ливан на 12-13 юни, с цел да може да се срещне с съветския патриарх Кирил на 14 юни в Йерусалим. По-късно обаче Франциск реши да не се среща с патриарха. В изявлението в този момент папата сподели, че когато е имал 40-минутен видеоразговор с Кирил на 16 март, патриархът е прекарал половината от времето, четейки от лист хартия “всички оправданията за войната”.

“Ние (папата и Кирил) сме пастири на едни и същи рожби Божии. Ето за какво би трябвало да търсим пътищата на мира, да прекратим стрелбата на оръжията. Патриархът не може да се трансформира в лакей при олтара на Путин”, споделя Франциск.

Папата също по този начин съобщи, че когато се е срещнал с Виктор Орбан на 21 април, унгарският министър председател му е споделил, че “руснаците имат проект, че всичко ще завърши на 9 май”, когато Русия празнува успеха си над нацизма. Руският външен министър Сергей Лавров обаче съобщи преди дни, че военните дейности на Москва в Украйна няма да са свързани с Деня на успеха.

В изявлението също така папата показва, че дейностите на НАТО край границите на Русия може да са предизвикали военната интервенция.

Вашингтон няма евтини енергоносители, само че има бухалка
Съединени американски щати желаят да разделят Европейски Съюз и Русия. И ето за какво


Рино Камилери, италиански публицист и публицист

От доста години настоявам - с цел да се разбере за какво след рухването на Берлинската стена Русия при Путин още веднъж е станала “враг”, отговорът би трябвало да се търси в историята. Журналистът Джанандреа Гаяни, основен редактор на онлайн списанието Analisi Difesa, написа: “Всеки път става все по-ясно, че Съединени американски щати залагат на енергийни оръжия, с цел да реализиран стратегическата си цел за основаване на дълбока бездна сред Европейски Съюз и Русия. Неслучайно Вашингтон стартира да бие паника за идна съветска инвазия в Украйна два месеца след завършването на новия газопровод “Северен поток 2”. Още през 2014 година “Барак Обама призоваваше европейските съдружници да не купуват повече съветски газ и да получават доставки от САЩ”. През същата 2014 година “именно след напън на Вашингтон върху България бе спряно строителството на различен значим газопровод - “Южен поток”.

Във външната политика единствената действителна разлика сред републиканците и демократите в Съединени американски щати е, че последните са малко по-активни разпалвачи на война, само че и за двете Съединени американски щати постоянно са преди всичко. И какво може да направи Европа, натъпкана с американски и натовски военни бази (което е едно и също), с изключение на да се съобщи и да стартира да купува шистов газ, добиван посредством хидравлично разтрошаване (зелените мълчат, все едно са им цялостни устите) и превозен по море, което доста покачва цената му? Съединени американски щати не могат да предложат енергоносители на конкурентни цени, само че имат огромна бухалка в ръцете си.

Гаяни напомня, че Европа има неутолим Брутният вътрешен продукт. Икономическата синергия сред Русия и Европа би разрешила основаването на континентален блок, от какъвто морските сили (т. е. Англия и САЩ) се боят като от чума. Още от царски времена германците дават мозъците си, а Русия (най-голямата страна в света) влага големите си запаси в тях. Руските царе си търсели дами в Германия, даже императрица Екатерина II е германка. Учителите в лицеите били германци, немско било и златото, с помощта на което Ленин завоюва властта. А британците бяха сътрудниците, които въоръжиха убийците на Распутин - царския авторитетен човек, който беше срещу влизането на Русия във войната против германците.

След провалянето в Първата международна война германците възвръщат военните си сили точно в Зауралския район и с помощта на съглашението със Сталин руснаците и германците намират обща граница, жертвайки Полша (за разнообразие).

Всичко изброено нагоре е било добре разбрано от гения Наполеон, който не щади средства за присъединение на Русия. Но точно от това се опасяваше английската морска империя, която се намесваше във всяка война на европейска земя незабавно, щом на хоризонта се появяваше сходна заплаха.

Всичко това е добре известно на Байдън и Путин. А Байдън (по-точно неговите съветници, само че не знам доколко Заспалият Джо) рискува доближаване сред Русия и Китай. Които не се обичат. Точно по този начин, тъй като най-голямата заплаха за Съединени американски щати е икономическата ос Берлин-Москва.

Преди доста време махленски художник нарисувал американското знаме с долари вместо звезди. Това е единственото нещо, от което Съединени американски щати се интересуват и за което постоянно са се борили по всевъзможни способи. С бухалка или с поощрения. Но те избират батата за бейзбол - техният чудноват спорт, и евентуално единствената движимост, която не съумяват да изнасят.

Бойците от “Азов” нарушиха режима на тишина
Москва възобнови ударите си по завода „ Азовстал “


Руското отбранително министерство разгласява през днешния ден фрагменти от пускове на три ракети “Оникс” по украинска военна инфраструктура в региона на Одеса.

Руската войска възобнови ударите си по завода “Азовстал” в пристанищния град Мариупол, съобщи РИА “Новости”.

Говорителят на съветското министерство на защитата Вадим Астафиев съобщи през днешния ден, че украинските бойци, укрепили се в стоманодобивния комбинат, “излизат от бункерите, заемат огневи позиции на територията и в пространствата на завода”.

Говорителят добави, че съветските сили дружно със силите на Донецката национална република употребяват “артилерия и бойна авиация, с цел да унищожат тези огневи точки”.

Кореспондент на РИА “Новости” съобщи, че от територията на “Азовстал” се чува артилерийска пукотевица, а над комбината се извиват стълбове дим.

От съветското министерство на защитата показаха, че бойците от националистическия батальон “Азов” са нарушили режима на тишина, въведен поради евакуацията на цивилни жители от завода “Азостал”. След извеждането на няколкостотин души обаче националистите почнали обстрел.

Металургичният цех е последният бастион на украинската опозиция в град Мариупол, който като цяло е под контрола на съветските сили. По данни на украинската страна в комбината остават блокирани към 200 цивилни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР