Президентът продължава консултациите за датата и начина на провеждане на

...
Президентът продължава консултациите за датата и начина на провеждане на
Коментари Харесай

Състоя се и най-очакваната среща - между президента и представители на ГЕРБ

 Президентът продължава консултациите за датата и метода на осъществяване на парламентарния избор през пролетта.  Днес той е поканил за диалози парламентарно показаните партии. Всички без " Обединени патриоти " одобриха неговата покана. 

На " Дондуков " 2 към този момент бяха на разговори представители на български организации зад граница, здравните управляващи, представители на общините и Централната изборна комисия. Днес президентът ще се срещне поотделно с всеки от представителите на партиите. 

В 9:30 часа стартира среща с представителите на ГЕРБ.

" Целта на консултацията е да се търси общо решение, тъй че да гарантираме здравето и правото на избор на всеки български жител, прозрачността и честността на изборния развой, както и да повишим доверието в него ", съобщи при започване на срещата.

Той уточни, че това изисква разговор, открити позиции, търсене на консенсус и най-хубавото решение в полза на народа.

" Всички приказваме за доверие в изборите, само че в последните месеци се насажда едно изказване, че надали не идният вот ще бъдат манипулиран. Това води до съмнение, уронване на престижа на институциите и ще предизвика спад в изборната интензивност ", сподели ръководителят на Народното събрание.

" Ние сме демократична страна. За мен е значим гласът на всеки един жител. Внушенията за операция се опровергават единствено по един метод – с ограниченията, които се вземат от управляващите, тъй че да се подсигурява, че тези избори няма да бъдат опорочени. Надявам се да видя такива ограничения ", безапелационен бе Радев.

" Смятам, че би трябвало да се концентрираме към здравната сигурност. Това е, което може да попречва карантинираните жители да осъществят вота си ", уточни ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

" Важно е да се познават законите в страната включително ИК. Екзотични хрумвания за смяна в ИК директно преди изборите са неприятна концепция ", сподели още тя.

По думите й има подготвен законопроект за изключителната епидемиологична конюнктура, с който се планува опция карантинираните да гласоподават в преносими секции. Дариткова разясни, че по този начин се дава опция на ЦИК да предприеме ограничения, с които да подсигурява здравето на участниците в изборния развой.

" Анализи и диалози за провеждането на изборите текат още от края на предходната година. Направили сме разбор за протичащото се в други страни. Голяма част от тези практики обаче не са използвани у нас – гласоподаване навън, от автомобил или посредством медиатор. Така остават две алтернативи – или се опитваме да вкараме потока карантинирани в някакъв часови пояс, или разширяваме обхвата на преносимите изборни секции ", сподели вицепремиерът.

Според него първият вид крие голям риск за здравето. За разширение обсега на подвижните секции пък била потребност напълно лека смяна в закона.

" Най-лошият вид е да имаме избирателен резултат, който по една или друга причина не се приема с доверие от българските жители ", безапелационен бе Дончев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР