Президентът остави партиите в НС сами да търсят пътя един

...
Президентът остави партиите в НС сами да търсят пътя един
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Президентът остави партиите в НС сами да търсят пътя един към друг

Президентът остави партиите в Народно събрание сами да търсят пътя един към различен, съобщи в студиото на “Денят стартира ” доцент Наталия Киселова – учител по конституционно право в СУ “Св. Климент Охридски ”.

Според нея политическите водачи не знаят какво да вършат, закъсняват в диалозите за позиции и политики. Тя напомни, че президентът Радев изрично съобщи, че няма да е “архитект на обединения ” и разяснява забавянето на първия мандат.

“Още в нощта на изборите партиите трябваше да осъзнаят, че президентът няма да бъде посредник, медиатор, незасимо, че в българската доктрина на конституционното право, само че и в практиката някои от коментаторите смятат, че той е медиатор като неутрална власт. Президентът Радев не е последовател на тази доктрина и остави партиите, които прескочиха 4-процентната преграда сами да търсят пътя един към различен. От тази позиция, времето, което им дава, би трябвало да бъде оползотворено ”, съобщи тя.

Според нея в границите на Народното събрание към момента сме очевидци на “маркиране на територия ” - кое от малцинствата ще успее да притегли поддръжка от другата страна, с цел да се стигне до болшинство, въпреки и нежно.

“Партиите не могат да намерят оня, които да бъде медиатор, посредник, в случай че щете делегат сред двете спорещи страни, с цел да се реализира някаква отстъпка ”, заключи тя.

По думите ѝ “Български напредък ” е по-скоро в блока на ГЕРБ и Движение за права и свободи, от другата страна са “Продължаваме Промяната ”, Българска социалистическа партия и “Демократична България ”, а “Възраждане ” се явява като нещо трето. Първият блок е податлив да търси решение с първия и третия мандат за сформиране на държавно управление, до момента в който другият е податлив да концентрира старания във втория.

“Независимо в кой от трите разновидността, ще се стигне до някаква форма на единодушие. Казано с всички условности, политическите водачи закъсняват в едно - всяка една от страните декларира, че в случай че получи мандата, ще постави всички старания, само че напъните към този момент трябваше да са почнали ”, акцентира доцент Киселова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР