Президентът обяви днес, че ще връчи третия мандат на Българската

...
Президентът обяви днес, че ще връчи третия мандат на Българската
Коментари Харесай

Третият мандат ще бъде връчен на БСП - какви са предварителните заявки

Президентът разгласи през днешния ден, че ще връчи третия мандат на " Българската социалистическа партия ". Така на процедура се постави завършек на спекулациите за това кой ще бъде определен за мандатоносител.

Румен Радев дава третия мандат на Българска социалистическа партия за четвърти следващ път в границите на две години и половина. Последните три пъти партията на социалистите не съумя да излъчи постоянно държавно управление. Политическата обстановка сега наподобява даже по-сложна от тази през миналите две години. До момента в границите на 48-то Народно заседание партиите откриха повече въпроси, по които да се разединят, в сравнение с да се обединят. 

Очакванията през последните дни обаче бяха, че досието с мандата ще бъде връчена на " Демократична България ". Изглеждаше, че една коалиция, в основата на която да стои Демократична България, щеше да събере най-голямо болшинство. Бойко Борисов уточни Христо Иванов като " новият публичен контракт ". Сега обаче, откакто към този момент решението е публично, обстановката се трансформира. 

Още преди седмица Корнелия Нинова съобщи, че в случай че Българска социалистическа партия получи третия мандат, ще бъде призован Национален съвет, на който ще бъде взето решение за това какви дейности да се подхващат. 

Кристиан Вигенин каза през днешния ден, че левицата ще постави всички старания, с цел да образува болшинство. 

" Като мандатоносител ще поставим всички старания да има държавно управление. Няма да върнем досието авансово. Третият мандат е финален късмет в границите на този парламент, в изискванията на рецесия, инфлация и война България да има държавно управление ", сподели той пред bTV. 

Въпреки готовността на Българска социалистическа партия да реализират консенсус с останалите политически обединения, това наподобява все по-трудна задача. 

От ПГ на ГЕРБ-СДС имат взето решение на Конгрес да не вземат участие в ръководство със социалистите. 

Никола Минчев съобщи през днешния ден, че от " Продължаваме промяната " са подготвени да разговорят с мандатоносителя, в случай че получат покана за това. Той обаче сподели още, че Политическа партия ще продължи да следва своите цели, които бяха оповестени в декларацията, която не беше подкрепена в зала. Припомняме, че Българска социалистическа партия се въздържа по време на гласуването. 

От Движение за права и свободи смятят, че с това решение на президента се отива към сигурни предварителни

избори.

" Твърдо отиваме на избори ", сподели Рамадан Аталай в студиото на NOVA.  

Позицията на " Възраждане " е безапелационна. Тази седмица Костадин Костадинов съобщи, че се отива на нови избори и че нито една партия няма да рискува да влезе в " политическо блудничество " с останалите. 

" Никой няма да рискува в тази обстановка да направи политическо блудничество в името на така наречен " национални ползи ", сподели той.

Ивайло Мирчев от " Демократична България " сподели, че възможностите да се осъществя държавно управление с мандотоносител Българска социалистическа партия са доста по-ниски от тези, в случай че точно Демократична България бяха определени.  

" Едно съм сигурен - доста по-малко евентуално е да се сформира ръководство с мандата на Българска социалистическа партия, в сравнение с, в случай че беше даден на " Демократична България ", сподели той пред NOVA.

Най-малката политическа групировка в 48-то Народно заседание, " Български напредък ", оповестиха своята публична позиция през днешния ден и обявиха, че са подготвени да положат всички старания, с цел да бъде формиран постоянен кабинет. 

" Ако бъдем поканени на диалози, ще участваме градивно и ще подкрепим напъните за реализиране на единодушие, като позицията ни за нужда от съдружно съглашение, с ясно написани отговорности и механизми за взимане на решения, остава непроменена ", се споделя в формалното мнение на партията. 

Остават часове до връчването на третия мандат. След процедурата претендентът за министър-председател на Българска социалистическа партия ще има седемдневен период, в който да излъчи състав на държавно управление.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР