Президентът не изненадва никой с това свое действие. По-скоро аргументите

...
Президентът не изненадва никой с това свое действие. По-скоро аргументите
Коментари Харесай

Експерт: Аргументите на Радев да върне кандидатурата на Гешев са политически

„ Президентът не изненадва никой с това свое деяние. По-скоро причините му за връщане на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор са политически. Той подлага на критика изпълнителната власт, в лицето на министъра на правораздаването, че не е предложил различна кандидатура ". Това съобщи в предаването " Здравей, България " на някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров.



По думите му на никое място не е неразрешено институциите, които публично поддържаха Гешев, да изразят мнението си за работата с него. " Има гласове, които подшушват за бъдещо деяние на президента против Висш съдебен съвет ", сподели още проф. Киров.

" Създаде се усещането, че президентът работи според и под напън. По отношение на претекстовете – виждате, че те се концентрират в три посоки. На първо място - че няма различни кандидатури. Такова условие за процедурата няма. Нито Конституцията, нито Законът за правосъдната власт изискват да има две или повече номинации. Не виждам с какво е нарушена Конституцията " , безапелационен бе проф. Киров.

В петък се чака Висшият правосъден съвет да вземе отношение по проблема. По Конституция президентът има право единствено един път да върне решението на Висш съдебен съвет. Кадровиците на Темида към този момент обявиха, че ще прегласуват кандидатурата на Гешев и още веднъж ще предложат на президента да подпише декрет за назначението му.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР