Президентът наложи вето на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, приети от

...
Президентът наложи вето на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, приети от
Коментари Харесай

Ветото на президента за ВСС и НПК получи подкрепа от правосъдния министър

Президентът наложи несъгласие на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, признати от Народното събрание в последния ден на януари. Румен Радев които възвръщат Пленума на Висшия правосъден съвет, който беше отстранен след измененията в Конституцията, както и на пълномощието на основния прокурор да реализира методическо управление над прокурорите. Според Румен Радев, признати са и текстове, които лимитират правата на арестувани и обвинени. Неочаквано, ветото на президента получи поддръжка от правосъдния министър, който разгласи, че още при започване на годината е предложил различни текстове, на признатите от депутатите.

Държавният глава връща на Народното събрание два параграфа от промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Единият не е част от главния законопроект. Предложен е сред първо и второ четене и с него се вършат промени в Закона за правосъдната власт, като се възвръщат част от пълномощията на Пленума на Висшия правосъден съвет, макар че с измененията в Конституцията той беше изцяло разграничен на правосъден и прокурорски препоръки. Според президента по този метод правосъдната промяна е анулирана и целеустремено се подценява върховенството на Конституцията и директното й деяние. Правосъдният министър разяснява, че спор по тематиката към този момент е воден във Висшия правосъден съвет и Атанас Славов е предложил друга редакция, в която се резервира самостоятелността на двата съвета - съдийския и прокурорския.

" За мен ветото беше предстоящо, точно имайки поради дебата, който се водеше във Висшия правосъден съвет и в юридическата общественост. Считам, че Конституцията е дала доста ясни съответни пълномощия на двата нови съвета. И мисля, че с дребна редакция на настоящия закон те могат да се приложат на практика още от този миг. Но въпреки всичко изборът е на Народното събрание. Ще се наложи Народното събрание да прегласува ветото или да сътвори различни редакции, аз съм изпратил предложение за различни редакции. Аз съм изпратил предложение за различни редакции още при започване на годината ", сподели Атанас Славов, министър на правораздаването.

И тезата на Атанас Славов е, че Конституцията има директно деяние и сега има два органа, като Съдийската гилдия на досегашния Висш правосъден съвет извършва функционалностите на Съдийски съвет, а прокурорската гилдия на прокурорски съвет. Държавният глава връща на Народното събрание и още един параграф. Той е част от текстовете, с които една от Европейските наставления се вкарва в националното ни законодателство.

Атакуваният от президента текст планува при определянето на мярка за неотклонение, както и при нейното разглеждане от съда обвинения да се среща единствено с доказателствата, които са относими към мярката, а не с всички доказателства, както е сега. Според президента тази наредба води до ограничение на права, които са съществуващи към сегашния миг и това опонира на правилата на самата Директива.



Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР