„Президентът наистина олицетворява единството на нацията, заедно с това обаче

...
„Президентът наистина олицетворява единството на нацията, заедно с това обаче
Коментари Харесай

Стоилов: Има крайно неравенство между облагодетелствани и ощетени от корупцията

„ Президентът в действителност въплъщава единството на нацията, дружно с това обаче би трябвало да си даваме сметка, че българското общество през последните години е надълбоко разграничено “, разяснява в предаването „ Лице в лице “ министърът на правораздаването Янаки Стоилов.

Според него в обществото има извънредно неравноправие сред хора, които са облагодетелствани и ощетени от корупцията.

Тези и ред други въпроси няма по какъв начин да бъдат загладени с плакатни апели. Трябва да формулираме върху каква основа желаеме да обединим българските жители – това би трябвало да бъде същинският спор на акцията, счита правосъдния министър. Според него на тези избори сме сложени пред една съществена алтернатива – дали ще предпочетем настоящия модел на ръководство или някаква смяна.

За кандидатурата за президент на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Стоилов означи, че той влиза в конкуренцията с упоритости за отстояването на позиции, които през последните години е заявявал.

„ Но ние нямаме няколко президенти – един за правосъдната система, един за външната политика, един за националната сигурност “, означи Стоилов.

По думите му един президент е заставен, съгласно своите разнородни пълномощия и връзката с всички управляващи, да покрива доста повече действия и да декларира позиция по доста повече въпроси.

Министърът на правораздаването разяснява и прекосяването на Бюрото за отбрана на очевидци от прокуратурата към правосъдното министерство. Той уточни, че преди влизането в действие на законовите промени, с които Бюрото беше върнато към Министерството на правораздаването, основният прокурор е разпоредил имущество му да остане в прокуратурата. По думите на Стоилов част от движимите активи са прибрани от прокуратурата, като посочи, че става дума за коли и преносими компютри.

„ Бюрото е било под управлението на основния прокурор, неговият бюджет е част от бюджета на правосъдната власт и в действителност прокуратурата е предоставила някакво имущество, тъй като Бюрото няма тази автономия, с цел да може напълно да има активите, с които разполага “, изясни Янаки Стоилов.

„ За част от това имущество са оповестяване публични поръчки и претекстовете са били, че то е належащо за осъществяване на функционалностите на Бюрото за отбрана, а не просто на прокуратурата “, уточни още той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР