Президентът на Зимбабве Роберт Мугабе е поставен под домашен арест

...
Президентът на Зимбабве Роберт Мугабе е поставен под домашен арест
Коментари Харесай

В Зимбабве бил извършен мирен преврат, Робърт Мугабе е под домашен арест

Президентът на Зимбабве Роберт Мугабе е подложен под домакински арест от военните и се приготвя да напусне страната, настояват африкански медии съгласно БГНЕС.
Самият Мугабе, който планираше да остане на власт до момента в който навърши 100 години (бел. ред. - в този момент е на 93 години), макар че ръководи към този момент 37 години, удостовери, че е под домакински арест в телефонен диалог президента на Южноафриканската република (ЮАР) Джейкъб Зума.
Новината, че военните държат Мугабе и жена му Грейси, заяви африканският новинарски уебсайт News24. " Тяхната сигурност е обезпечена “, увери представител на армията. Президентът и неговата защита са заложници, отбелязва изданието.
Съгласно тествани от News24 известия, Мугабе към този момент се е договорил брачната половинка му да напусне страната, а самият той е подготвен да подаде оставка след 37 години на върха на властта. Утре (16 ноември) се чака конференция по въпроса.
Управляващата партия ZANU–PF твърди, че в страната е осъществена " безкръвна мирна счита на властта " и ситуацията е устойчиво. " ZANU-PF има способи да позволи личните проблеми, ситуацията е устойчиво и Зимбабве е отворена за бизнеса. Преврат не е имало, само че имаше анемичен кротичък преход във властта, центърът е мощен и се резервира мира с с честното управление “, гласи известие на партията в Twitter.
По-рано бе обявено, че военните са задържалия финансовия министър Игнатиуса Чомбо, министъра на националната сигурност Сейвиора Касукувере и на висшето обучение Джонатан Мойо след обиски в домовете им. Извършени са и други арести, в това число на зам-ръководителят на разузнаването Алберт Нгулубе и на други.
Според обявеният в партията има спор сред поколенията, като по-младото потомство е изтласкало по-старото потомство, изнесло преди време национално-освободителната битка, и е спечелило доверието на Мугабе. В резултат остарялото потомство го упрекна в изменничество. Президентът и брачната половинка му бяха упрекнати също, че трансформирали партията в своя персонална благосъстоятелност.
Мугабе удостовери, че е под домакински арест в телефонен диалог президента на Южноафриканската република (ЮАР) Джейкъб Зума, като добави, че е добре. Зума е ротационен ръководител на Организацията за Южно-Африканско развиване. Правителството на ЮАР ще изпрати ръководителя на разузнаването и военния министър в Хараре.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР