Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че опозиционните сили не

...
Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че опозиционните сили не
Коментари Харесай

Президентът: Опозицията не може да ръководи Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро съобщи, че опозиционните сили не могат да управляват страната, тъй като нямат нито стратегия, нито водач, съобщи ТАСС.

Мадуро разяснява апела на ръководителя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за образуване на всеобщи митинги, като сподели, че това е " зрелище, ориентирано към дестабилизиране на ситуацията в страната ".

По-рано Гуайдо съобщи, че конституцията на Венецуела му разрешава да извършва пълномощията на държавен глава и прикани жителите да излязат на всеобщи митинги на 23 януари.

Съединени американски щати поддържат дейностите на венецуелския парламент и неговия ръководител Гуайдо, ориентирани срещу президента Мадуро, сподели съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън, представен от ТАСС.

Според Болтън " народът на Венецуела работи срещу противозаконните искания на Мадуро " за власт.

" Правителството на американския президент Доналд Тръмп уверено поддържа Националното заседание на Венецуела, единствения легален клон на властта, съответно определен от венецуелския народ. В частност ние поддържаме смелото решение на ръководителя на Националното заседание Хуан Гуайдо да прибегне към защитни ограничения в сходство с конституцията на Венецуела и да разгласи, че Мадуро няма законно право да бъде президент на страната ", сподели Болтън в изказване, публикувано от Белия дом.

Гуайдо съобщи, че е подготвен краткотрайно да поеме президентските функционалности и да свика избори. Опозиционният политик, определен за ръководител на Народното събрание на 5 януари, сподели, че ще поеме президентските функционалности само с поддръжката на армията.

Той също по този начин прикани за митинги на 23 януари, когато е годишнината от рухването на военната тирания през 1958 година

Според депутати и проектодокумент ръководеният от опозицията парламент обмисля да предложи правни тласъци на офицерите от армията, които се отрекат от Мадуро и оказват помощ за осъществяване на преход към ново държавно управление.

Депутатите, поискали анонимност, споделиха, че предлагането, което частично е по искане на висши военни на дейна работа, има за цел да подсигурява, че дезертьорите от въоръжените сили няма да бъдат преследвани от бъдещо държавно управление, в случай че изоставят Мадуро, който тази седмица постави клетва като президент за втори мандат след противоречиви избори през 2018 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР