Президентът na Украйна за международно разследване на, докато Москва и

...
Президентът na Украйна за международно разследване на, докато Москва и
Коментари Харесай

Падналият Ил-76: Има индикации, че Русия е знаела за инцидента п...

Президентът na Украйна за интернационално следствие на, до момента в който Москва и Киев си разменяха обвинявания по отношение на събитията на случая, написа " Кyiv Post ".

 

Какво се случи през вчерашния ден?

 

Руски аероплан Ил-76 падна от небето в западната част на съветската Белгородска област, разбивайки се в земята в гигантско огнено кълбо и евентуално убивайки всички на борда.

Според губернатора на региона Вячеслав Гладков злополуката е станала към 10 ч. киевско време (Киев е в същата като българската часова зона) в Корочанския регион, североизточно от столицата на Белгородска област.

 

Мария Мексенцева, жителка на близкото Яблоново, споделя пред съветските държавни медии: " Самолетът се е разрушил надалеч от селото. Беше доста шумно и доста ужасно ".

 

" Чухме единствено мощен екот. Вече имаше пушек, огън и тътнеж ".

 

Какво смъкна самолета?

 

Това към момента се разисква, само че в началото украинска медия заяви, че украинските военни са поели отговорност и че самолетът е.

По-късно обаче това изказване беше оттеглено.

 

Какво твърди Русия?

 

Руското министерство на защитата съобщи, че самолетът е превозвал 65 украински бойци, пленени по време на пълномащабното навлизане, както и шестима души екипаж и трима ескортиращи.

 

То също по този начин съобщи, че украинските сили, ситуирани в граничния регион на Харков, са изстреляли две ракети по транспортния аероплан, като дефинира това като " терористичен акт ".

 

Руските управляващи прибавят, че злополуката е станала часове преди плануваната замяна на пандизчии на граничния пункт в Белгород.

" Украинското управление е било наясно, че в сходство с откритата процедура украинските военнослужещи, които ще бъдат разменени, ще бъдат превозени с военнотранспортен аероплан до аерогара Белгород през днешния ден ", се споделя в известието.

 

В четвъртък Кремъл дефинира случая като " колосален акт " и добави: " Никой не може да каже какво влияние ще окаже това върху удължаването на програмата за продан на пандизчии ".

 

Твърденията на Русия не могат да бъдат тествани , а по-късно в сряда ръководителят на съветската държавна телевизия RT разгласява лист на пленените украински военнослужещи, за които се твърди, че са били на борда. Припомняме, че преди да нападне Украйна, Русия твърдеше, че " единствено луди хора без морал позволяват, че ще нападнем Украйна " (думи на говорителката на Лавров - Мария Захарова; толкоз по въпроса какъв брой може да се има вяра на информации, които излизат от съветската държава).

 

Анализ на " Новая газета " обаче откри, че единствено 13 имена от листата могат да бъдат доказани като същински украински военнопленници , а най-малко един от тях към този момент е бил сменен назад в Украйна по-рано този месец.

Какво е споделила Украйна?

 

Киев удостовери, че размяната на пандизчии ще се състои в сряда, само че съобщи, че самоличността на хората на борда на сваления аероплан към момента не е открита.

 

" В момента не разполагаме с надеждна или изчерпателна информация за това кой е бил на борда на самолета и в колко ", се споделя в изказване на основната разследваща организация на Украйна.

 

Във вечерното си послание президентът Зеленски не удостовери или отхвърли обвиняванията на Москва, само че акцентира, че Русия " си играе с живота на украинските пандизчии, с възприятията на техните родственици и с страстите на нашето общество ".

" Трябва да установим всички ясни обстоятелства, доколкото това е допустимо, като се има поради, че самолетната злополука е станала на съветска територия - отвън нашия надзор ", сподели той.

 

И по този начин, какво знаем сигурно?

 

Западните анализатори предизвестиха да не се приема за чиста монета съветската версия на събитията.

 

Киър Джайлс, старши съветник, стратегия " Русия и Евразия ", Чатъм Хаус, съобщи: "...на този стадий няма по какъв начин да знаем сигурно какво се е случило. Засега единственото съмнение, че на борда е имало украинци, идва от съветското Министерство на защитата, което нормално служи като знак, че е правилно противоположното ".

" Самолетът изхвърчал от Белгород - допуска се, че транспортира 65 украински военнопленници единствено с трима охранители. Русия провежда впечатляващо бърза дезинформационна акция във връзка на случая. Това нормално е индикация, че за него се е знаело авансово ".

 

" Така че би трябвало да обмислим опцията Русия да е подала на украинското разузнаване информация, че самолетът е превозвал ракети С-300, както бе обявено в началото - само че в действителност да го е напълнила с украинци в очакване, че ще бъде свален ".

 

Какво ще се случи по-нататък?

 

Приблизително по същото време, когато Зеленски прикани за интернационално следствие, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се съгласи да се събере в четвъртък в 17:00 ч. по Гринуич (2200 GMT), с цел да разиска обвиняванията на Москва по отношение на самолета, оповестява Агенция Франс Прес.

 

Още нещо, което би трябвало да знам?

 

Въпросът за военнопленниците е сензитивен и в двете страни.

Въпреки пълномащабните военни дейности двете страни са направили 49 обмена на пленници от началото на войната преди съвсем две години.

 

Киев твърди, че в съветски плен остават повече от 8000 украинци, в това число цивилни.

 

През 2022 година Русия и Украйна се упрекнаха взаимно, че са направили смъртоносни бомбардировки на затвор, в който се намират десетки пленени украински военнослужещи в следената от Кремъл Оленовка, в украинската Донецка област.

 

Откакто Москва стартира широкомащабни военни дейности в Украйна през февруари 2022 година, няколко съветски военни самолета се разрушиха, а Украйна също твърди, че е свалила съветски военни самолети.

В Русия самолетът, пренасящ водача на наемническата формация " Вагнер " Евгений Пригожин, се разруши през август предходната година по време на полет от Москва до Санкт Петербург.

 

Москва отхвърля да е забъркана, като вместо това твърди, че самолетът се е разрушил, защото пасажерите му са взривили граната на борда. Отново - толкоз по въпроса какъв брой може да се вярна на информациите, идващи от съветска страна.

 

ФрогНюз

Footage and Images from the Crash Site of the Russian Il-76 Transport Aircraft in the Belgorod Region of Western Russia strangely show No Bodies despite claims made by the Russian Ministry of Defense that 74 Individuals including 65 Ukrainians POWs were Killed in the Crash.
— OSINTdefender (@sentdefender)
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР