Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че би искал да

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че би искал да
Коментари Харесай

Зеленски иска да разговаря със Си Дзинпин

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че би желал да организира директни диалози с водача на Китай Си Дзинпин по отношение на войната в страната му и прикани Пекин да окаже въздействие върху Москва по отношение на военните дейности.

" Искам да приказваме непосредствено. Преди година имах един диалог с президента Си Дзинпин ", съобщи Зеленски в изявление, оповестено в хонконгския вестник „ South China Morning Post”. Тогава китайският водач се е изказал топло за двустранните връзки, твърди той. След 24 февруари Киев публично изиска диалози с Пекин, " само че не сме водили такива, макар че мисля, че това би било потребно ", сподели Зеленски.

Украинският държавен глава акцентира, че Китай е „ доста мощна страна и стопанска система и по тази причина може да повлияе политически и стопански на Русия”. Според него без китайския пазар Русия ще се почувства в цялостна икономическа изолираност. Зеленски изрази също по този начин схващане по отношение на желанието на Пекин да резервира „ балансирано” отношение към протичащото се в Украйна.

„ Разбира се, доста бих желал Китай да преразгледа своето отношение към Русия”, добави той.

Запитан дали би приветствал помощта на Пекин за възобновяване на разрушената инфраструктура в страната си, Зеленски съобщи, че се надява Китай и китайският бизнес да допринесат за този развой.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР