Президентът на Украйна Володимир Зеленски свика Съвета за национална сигурност

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски свика Съвета за национална сигурност
Коментари Харесай

Зеленски обяви военно положение в Украйна и поиска военна помощ от Запада

Президентът на Украйна Володимир Зеленски свика Съвета за национална сигурност и защита, като разгласи, че се вкарва военно състояние в цялата страна, съобщи украинската организация Униан.

Зеленски направи послание към народа и прикани да няма суматоха и хората да останат в домовете си.

" Скъпи жители на Украйна! Днес президентът Путин разгласи въвеждането на специфична военна интервенция в Донбас. Русия нанесе удари по нашата военна инфраструктура и по наши граничари, гранични отряди. В доста градове в Украйна се чуха детонации. Въвеждаме военно състояние на цялата територия на нашата страна. Преди минута разговарях с президента (на Съединени американски щати Джо) Байдън. Съединени американски щати към този момент са почнали да сплотяват интернационалната поддръжка. Въвеждаме военно състояние на цялата територия на нашата страна. Не се паникьосвайте, ние сме мощни, подготвени сме на всичко, ще победим всички. Ние работим, армията работи, работи целият бранш за сигурност в Украйна. Ще поддържаме непрекъснато връзка с вас - аз, Съветът за национална сигурност и защита, Кабинетът на министрите на Украйна ", акцентира президентът.

Малко след 8 часа Върховната Рада утвърди въвеждането на военно състояние. Въздушното пространство над цяла Украйна е затворено за цивилни полети.

Снощи стана ясно, че Володимир Зеленски се е опитал безрезултатно да беседва по телефона с съветския си сътрудник Владимир Путин.

Светът би трябвало да сформира коалиция против Путин, която да принуди Русия да съблюдава мира, съобщи украинският президент.

" В момента ние построяваме антипутинова коалиция ", съобщи Зеленски след телефонни диалози с водачите на Съединени американски щати, Обединеното кралство и Германия.

" Светът би трябвало да принуди Русия да съблюдава мира ", добави той.

Русия стартира пълномащабна инвазия в Украйна и нанася бойни удари по градове, съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба тази заран в Туитър.

По-рано организация Интерфакс заяви за ракетни удари по военни обекти в цяла Украйна, както и че съветски елементи са създали десанти в южните пристанищни градове Одеса и Мариупол. Агенцията заяви още, че личният състав и пасажерите от киевското летище Бориспил се изтеглят.

" Путин одеве стартира пълномащабна инвазия в Украйна. Мирните украински градове са подложени на удари ", написа Кулеба.

" Това е нападателна война. Украйна ще се пази и ще победи. Светът може и би трябвало да спре Путин. Времето за деяние е в този момент ", съобщи украинският външен министър.

Той прикани сътрудниците на страната неотложно да задействат пакет от нови наказания.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР