Президентът на Украйна Володимир Зеленски смени ненадейно шефовете на Съвета

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски смени ненадейно шефовете на Съвета
Коментари Харесай

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски смени внезапно шефовете на Съвета за национална сигурност и защита и на външното разузнаване. Това съобщава Лилия Ржеутская за .

Каква е повода за тези кадрови промени във време на война?

Във вторник, 26 март, президентът Володимир Зеленски освободи Олекси Данилов от поста секретар на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна (СНСО) и назначи на негово място Александър Литвиненко, който преди този момент оглавяваше Службата за външно разузнаване (СВР). Овакантеният от него пост пък ще заеме Олег Ивашченко, който преди този момент е работил в основното разследващо ръководство на Министерството на защитата и в Генералния щаб.

В обичайното си вечерно видео послание украинският президент не загатна никакви съответни аргументи за уволнението на Олекси Данилов, а единствено му благодари за свършената от него работа и добави, че ще бъде изместен на друга работа, без да дава детайлности.

Пет години отпред на Съвета за национална сигурност и защита

Данилов беше назначен за началник на СНСО през 2019 година, откакто Зеленски завоюва президентските избори, и от самото начало бе предан член на екипа му. Напоследък обаче той направи и няколко неудачни хода, споделя за Дъждовни води политологът от Киевския народен университет „ Шевченко " доцент Игор Рейтерович. Така да вземем за пример неотдавна Алексей Данилов разкритикува предлагането на Китай за мирни договаряния с Русия и несполучливо се опита да перифразира семейството на китайския специфичен делегат Ли Хуей.

Според Рейтерович при ръководството на Данилов Съветът за национална сигурност и защита е почнал да се занимава и с несвойствена за него активност: " СНБО е консултативен орган, който би трябвало да поучава президента на първо място по въпросите на националната сигурност и защитата, а не за вътрешнополитическите различия и битки ", споделя доцентът.

Новият началник би трябвало да се концентрира върху войната

Политическият анализатор Володимир Фесенко допуска, че президентският екип сега рестартира Съвета за национална сигурност и защита, тъй че този орган да се концентрира върху войната - и по-специално аналитичната поддръжка за осъществяването на споразуменията за сигурност, които Украйна към този момент е подписала с шест западни страни. " СНБО ще дава отговор за това, а новият началник на този орган Александър Литвиненко е доста подобаващ за тази работа ", споделя Фесенко за Дъждовни води.

* Вижте и това видео от архива ни:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР