Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова днес страната му да

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова днес страната му да
Коментари Харесай

Зеленски призова страната му да не бъде оставяна в сивата зона с кандидатурата си за членство в ЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани през днешния ден страната му да не бъде оставяна в " сивата зона " с кандидатурата си за участие в Европейски Съюз преди срещата на върха, на която ще се вземе решение за кандидатурата ѝ.
" Първото нещо е най-сетне да бъде отстранена тази сива зона ", съобщи той в речта си на срещата на върха за народна власт в Копенхаген.

" През идващите седмици Европейският съюз може да предприеме историческа стъпка, която ще потвърди, че думите за участието на украинския народ в европейското семейство не са напразни ", добави той.

Очаква се през идващите дни Европейската комисия да даде мнението си по въпроса, преди водачите на Европейски Съюз да решат дали да дават на Украйна формален статут на претендент за участие на срещата на върха на Европейския съвет на 23-24 юни.

Зеленски съобщи, че се чуди за какво някои държави-членки към момента се двоумят дали да разрешат на Украйна да се причисли и да прекъсне връзките си с Русия.

" Защо, в случай че социологическите изследвания демонстрират, че 71% от европейците считат Украйна за част от европейското семейство, към момента има политически скептици, които се двоумят дали да ни разрешат да се присъединим към Европейския съюз? ", попита той.

" Европейската система може да загуби, в случай че думите не са съпроводени от каузи ", сподели Зеленски.

27-те страни са разграничени по въпроса за кандидатурата на Украйна за участие в Евросъюза. Докато доста страни, основно от Източна Европа, поддържат участието на Украйна, някои, като Нидерландия и Дания, се притесняват, че Украйна не е подготвена.

Ако Украйна получи " статут на претендент ", това ще сложи началото на евентуално десетилетен развой на договаряния и промени, които ще са нужни, преди Украйна да се причисли публично към Европейския съюз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР