Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в испанския град Гранада,

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в испанския град Гранада,
Коментари Харесай

Ръководителите на страните от ЕС и още 19 държави се събират на среща в Испания

Президентът на Украйна Володимир Зеленски дойде в испанския град Гранада, с цел да взе участие в Третата среща на Европейската политическа общественост, конгрес за поощряване на съдействието сред повече от 40 страни, основан след съветската инвазия, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че се чака европейските водачи, които се събират в Гранада, да уверят Зеленски в дълготрайната си поддръжка, откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази опасения, че вътрешните борби сред републиканците в американския Конгрес биха могли да навредят на американската политика за продължение на помощта за Киев.

" Нашата обща цел е да подсигуряваме сигурността и стабилността на нашия общ европейски дом ", написа Зеленски в обществената платформа X.

" Работим дружно с сътрудниците си за усилване на европейската конструкция за сигурност, изключително за районната сигурност. Украйна има значими оферти в това отношение ", разгласи украинският президент.

" Ще обърнем особено внимание на Черноморския район, както и на взаимните ни старания за подсилване на световната продоволствена сигурност и свободата на корабоплаването ", добави Зеленски.

През юли Русия се отдръпна от съглашението, което позволяваше на Украйна да изнася безвредно хранителни артикули през Черно море, което е обичайно е главният кулоар за експорт на Киев. В отговор Украйна сътвори краткотраен " филантропичен кулоар " за товарни кораби и няколко кораба отплаваха от украинските черноморски пристанища.

" Основният приоритет на Украйна, изключително преди зимата, е да укрепим противовъздушната защита. Ние имаме към този момент основи за нови съглашения за партньорство и чакаме с неспокойствие тяхното утвърждение и осъществяване ", означи украинският президент.

Той не заяви детайлности, само че Украйна, която е мощно подвластна от западните си съдружници за оръжия, се притеснява, че Русия ще стартира нова вълна от въздушни удари по енергийни уреди тази зима.

" Това би трябвало да бъде работлив ден за Украйна и Европа като цяло ", акцентира Зеленски, визирайки форума в Гранада.

Ръководителите на страните от Европейски Съюз и на още 19 страни се събират през днешния ден в испанския град Гранада , с цел да обсъдят въпроси от общ интерес, измежду които са енергетиката, цифровизацията и развиването на пътната инфраструктура.

Предвижда се в срещата да се включат държавните и държавните ръководители на Албания, Андора, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Исландия, Косово, Лихтенщайн, Молдова, Монако, Черна гора, Северна Македония, Норвегия, Сан Марино, Сърбия, Швейцария, Турция, Украйна и Англия.

Последната среща в този формат дружно с водачите на страните от Европейски Съюз се състоя по-рано тази година в Кишинев и включваше и Азербайджан. Този път азербайджанският президент Илхам Алиев е отказал присъединяване поради напрежението с Армения. От съображения за сигурност не е доказано наличието в днешната среща на украинския президент Володимир Зеленски.

 Държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз ще заседават независимо, като се планува да обсъдят въпросите за поддръжката за Украйна, миграцията, енергийния преход.

В срещите България ще бъде представлявана от премиера Николай Денков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР