Президентът на Украйна Володимир Зеленски прекрачи украинско-полската граница в сряда

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски прекрачи украинско-полската граница в сряда
Коментари Харесай

Зеленски пристигна в Полша, довечера ще държи реч в двора на Кралския дворец във Варшава

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прекрачи украинско-полската граница в сряда сутринта за първото от началото на войната в Украйна публично държавно посещаване в непозната страна. Украинският водач пътува с първата дама Олена Зеленска, а домакините оповестиха, че визитата ще мине по формалния държавен протокол за посещаване на държавен глава.

В 12 часа българско време Володимир Зеленски и първата дама ще бъдат посрещнати в Президентския замък на ул. „ Краковске Пшедмешче “, един от най-големите дворци във Варшава, който в междувоенните години на XX век е публично седалище на полското държавно управление, а от 1994 там се обитава канцеларията на президента на Република Полша. 

Властите във Варшава, а по-късно и в Киев за първи път оповестиха авансово информация за пътуването на президента Зеленски – до момента всички пътувания се пазеха в загадка. И през днешния ден точното местонахождение на украинския водач до идването му в Президентския замък е загадка. В 10.45 българско време малките екрани демонстрираха онлайн по какъв начин Володимир и Олена Зеленски с многочислена защита влизат в хотел " Бристол ", който е " залепен " до Президентския замък. Хотелът е итересен с това, че е посроен от компания, в която съучастник е световно-известният пианист и композитор Игнаци Ян Падеревски. След оповестяването на независимостта на Полша Падеревски става първи министър председател и външен министър на новата полска власт и първото съвещание на неговото държавно управление се организира точно в хотел " Бристол ".
В Полша тематиката за визитата на семейство Зеленски измества тази заран всички други вести, в това число за обвиняванията против Доналд Тръмп в Съединени американски щати, а Варшава на всички равнища – държавно управление, съпротива, медии и политолози придават на визитата разнообразни символики, подчертаващи специфичните връзки сред Полша и Украйна след началото на войната. Според специалиста от Центъра за източни проучвания Ядвига Рогожа „ визитата е манифестация на благодарността, която Украйна неведнъж е изразявала към Полша, която се оказа освен партньорска и прилежаща, само че и в действителност братска страна “.   В двореца на „ Краковске Пшедмешче “ президентите Анджей Дуда и Володимир Зеленски ще беседват по всички аспекти на полско-украинските връзки – от филантропичната помощ и приема, който украинците откриха в Полша, до зърнената рецесия, провокирана от украинския импорт до икономическото съдействие в областта на военната индустрия и бъдещото полско присъединяване във възобновяване на Украйна. Двамата водачи ще беседват и по една от най-трудните тематики - полско-украинските връзки през 40-те години и тематиката Волинското кръвопролитие от март 1943 година - всеобщото етническо пречистване, осъществено във Волиня против поляци от украински националисти, жертвите се правят оценка на ок. 100 хиляди души.
Варшава ще се опита на фона на извънредно положителните двустранни връзки да реши по цивилизован метод историческите проблеми с Киев. Визията за следвоенна Украйна ще бъде от значимите акцент в двустранните диалози на четири очи, заяви шефът на интернационалния отдел в канцеларията на полския президент Марчин Пшидач. Очаква се също по този начин Зеленски да изиска по-силно покровителство на Полша за бързото консолидиране на Украйна в Европа и Европейски Съюз. След диалозите двамата президенти ще имат обща конференция.

Зеленски ще се срещне и с министър-председателя Матеуш Моравецки, с представители на украинската общественост и с филантропични организации. Кулминацията е в 18.00 часа полско време (19.00 в България) когато Володимир Зеленски ще произнесе тирада във вътрешния двор на Кралския замък във Варшава, там, където приказва и Джо Байдън при първото си от двете визити в Полша след началото на войната в Украйна. Речта на Зеленски ще може да се гледа на големи екрани на Дворцовия площад, където се чака да дойдат няколко десетки хиляди украинци и поляци. Варшава признава, че организацията е огромно предизвикателство, с оглед сигурността на украинския водач, само че полските служби към този момент имат опит в организирането на двете визити на Джо Байдън.

Полски зърнопроизводители и фермери, които стачкуват против вноса на украинско зърно в страната предизвестиха във вторник, че може да скапват визитата на Зеленски, в случай че управляващите не вземат поради настояванията им. Късно вечерта в сряда държавни източници оповестиха, че земеделският министър напуща поста си и ще остане в кабинета като министър без портфейл, а нов човек ще поеме министерството на земеделието.

Володимир Зеленски към този момент е бил в Полша два пъти на къси работни визити през 2022 и 2023 година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР