Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства,

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства,
Коментари Харесай

Зеленски подписа закона за националните малцинства

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства, съобщи УНИАН.

Приемането му бе измежду главните условия към страната, с цел да получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз.

324 депутати от общо 450 поддържаха закона при гласуването на 13 декември. В обяснителна бележка към него се показва, че той обезсилва закона за националните малцинства от 1992 година

Законът затвърждава дефиницията " национални малцинства (общности) ", правата, свободите и отговорностите на хората, принадлежащи към тях, спецификата на държавната политика в тази сфера и т. н.

Нормативният акт планува опцията за основаване на консултативни органи към органите на изпълнителната власт на разнообразни равнища предвид на реализирането на държавната политика в региона на отбраната на правата и свободите на представителите на малцинствата.

Освен това законът позволява в регионалните центрове или дадени селища да се основават центрове на разнообразни етноси за сметка на държавния или на локалния бюджет, с цел да работят публичните организации на националните малцинства на безплатна основа.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР