Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи оптимистично послание за напредъка

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи оптимистично послание за напредъка
Коментари Харесай

Подкрепяме справедлив и траен мир. САЩ обеща нови помощи за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски насочи оптимистично обръщение за напредъка на войната и получи нови обещания за финансова помощ при визитата си в Съединени американски щати в четвъртък, заяви Асошиейтед прес.

Това е второто посещаване на Зеленски във Вашингтон след началото на съветската война в Украйна на 24 февруари 2022 година

Американският президент Джо Байдън похвали " голямата смелост " на украинския народ в битката му против съветската инвазия и сподели, че " американският народ е решен да се погрижи да направи всичко допустимо, с цел да подсигурява, че светът е с вас ".

" Подкрепяме обективен и дълготраен мир, който зачита суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", сподели Байдън. Той добави, че Русия " стои на пътя " на мира в района и че Москва се надява да употребява настъпващата зима като " оръжие " против украинския народ.

Зеленски е споделил на депутатите от американския Конгрес, че украинците имат стабилен боен проект и " печелят ".

На въпрос за финансирането на Украйна след срещата със Зеленски, Байдън отговори: " Разчитам на положителната преценка на Конгреса на Съединените щати. Няма друга опция. "

Байдън е отправил към Конгреса искане за разпределяне на спомагателни 24 милиарда $ за военни и филантропични потребности на Украйна. Не е несъмнено дали то ще получи задоволително поддръжка от републиканците.

В четвъртък администрацията на президента разгласи още 325 млн. $ , които по думите на държавния секретар Антъни Блинкен ще са за спомагателна противовъздушна защита, артилерийски муниции, касетъчни муниции и други оръжия.

След срещата с украинския президент Байдън сподели, че първият от обещаните за Киев мощни танкове M1 Abrams ще дойде в Украйна идната седмица.

Белият дом заяви, че Съединените щати ще дават на Украйна " забележителен [нов] потенциал за въздушна защита ", само че че към този момент няма да дават на Киев мечтаните ракети с огромен обхват ATACMS.

" Президентът Байдън ще разгласи през днешния ден нов пакет от военна помощ, включващ обилни благоприятни условия за противовъздушна защита в помощ на Украйна ", сподели пред кореспонденти съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

На разискване с депутати от Конгреса Зеленски е бил запитан за напредъка на украинската войска на фона на наближаващата втора годишнина от началото на войната и бавния прогрес във връзка с пробиването на зоните, които са мощно минирани от Русия.

Украинският президент, представен от самостоятелния сенатор Ангъс Кин, " призна, че е мъчно, доста мъчно да се преодолее укрепената защита ". " Те имат вяра, че ще реализиран муден, само че постоянен прогрес, само че той няма да е бърз ", е споделил още Зеленски.

Малко преди идването му в Конгреса, Русия нанесе най-тежките си удари в Украйна от месец насам.

Зеленски се срещна в четвъртък и с американския Сенат на закрити порти. Предстои в петък да се срещне с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо в Отава и да приказва пред канадския парламент.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР