Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че неговата страна ще

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че неговата страна ще
Коментари Харесай

Полша изпраща нов пакет оръжейна помощ за Украйна

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски разгласи, че неговата страна ще получи нови доставки на оръжие от Полша , за укрепване на защитата против пълномащабната съветска инвазия, съобщи ДПА.

" Ще има нов оръжеен пакет доставки от Полша ", съобщи президентът по време на обичайното си видеообръщение към нацията нощес. На срещата му с Туск през вчерашния ден в Киев двамата разискаха и бъдещо взаимно произвеждане на оръжия  и муниции. Третата тематика от диалозите, упомената от Зеленски, беше образованието на украински бойци в полската оръжейна система.

Украинският президент не разкри детайлности за графика на оръжеийните доставки, както и за наличието на пакета от помощи. Варшава е считана за един най-близките и най-важни съдружници на Киев. От началото на съветското настъпление в Украйна преди съвсем две години Полша е снабдявала Украйна с бойни танкове, в това число " Леопард ", и с изтребители МиГ.

Във видеобръщението си Зеленски благодари на Туск за неговата военна и политическа поддръжка, както и за напъните му за разрешаването на спора с полските водачи на камиони и блокадата им на границата с Украйна.

Зеленски сподели, че украинското държавно управление се пробва да позволи и стопански разногласия с компании в страната. Той акцентира, че задачата е да се укрепят страната, обществото и стопанската система, като добави, че корупцията продължава да бъде главен проблем за Украйна. На собствен ред Туск означи, че макар вътрешнополитическите проблеми, които изпитва и Полша, страната му стои твърдо зад Украйна.

" Полша ще продължи да прави всичко по силите си, с цел да усили възможностите на Украйна за победа на фронта ", сподели полският министър председател. ДПА напомня, че Полша е приела повече украинци, принудени да изоставен домовете си поради военните дейности на Русия, от която и да е друга страна. Зеленски му благодари и за това.

" Полският народ и полската страна са един от най-големите ни поддръжници ", съобщи президентът. Една от задачите на първото посещаване в Киев на Туск, откогато още веднъж стана министър-председател на страната си, която е членка на НАТО, бе да разиска със Зеленски по какъв начин може да бъде обезпечена нова помощ за Киев от Запада.

Today, we had very productive talks in Kyiv with about all aspects of Ukrainian-Polish bilateral relations.

We appreciate Poland's unwavering support and the new military aid package for Ukraine, as well as a new form of cooperation aimed at larger-scale arms…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
От друга страна Украйна и десетки други страни, включително Германия, за следващ път упрекнаха Русия в двуличие и промяна на политическия курс в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Москва цели да отклони вниманието от войната, която води в Украйна, като упорства за свикването на съвещание след съвещание по въпроса за оръжейните доставки от Запада за Киев, оповестиха представители на тези страни в Ню Йорк през вчерашния ден преди разискванията по искане на Русия в Съвета за сигурност.

На самото заседание съветският външен министър на Русия Сергей Лавров влезе в спор с представителите на Съединени американски щати и поддръжниците на Украйна. Той сподели, че страната му е подготвена за мирни договаряния по принцип, само че не за да се задържат на власт сегашните управници в Киев.

" Бих желал да ви припомня, че ние в никакъв случай не сме отказвали да преговаряме и постоянно сме заявявали нашето предпочитание за това. Но имаме поради не договаряния, които имат за цел да запазят властта на водачите на киевския режим и да подхранят техните мечти, а договаряния, които да се преборят с наследството на десетилетия на плячкосване на страната и принуждение над хората ", съобщи Лавров.

Ройтерс показва обстоятелството, че в обръщението си Зеленски е заречен да предприеме всички нужни ограничения за гладкото продължение на активността на украинските компании, откакто задържането на видния банкер Игор Мазепа провокира ужас в бизнес средите в страната.

Президентът сподели, че  е имал " тежки диалози " с предприемачи и че е решен да изглади сериозните проблеми, пред които са изправени бизнесмените в Украйна. " Разговорът не бе лек. Съществуват съществени проблем и в действителност са налице компликации ", сподели украинският президент.

" Запознах се с всички детайлности. Помолих да се направи нужното, с цел да се преодолеят разликите сред представителите на държавното управление, бизнеса и правоохранителните органи ", добави той. Предприемачите в Украйна показаха безпокойствие от задържането на Мазепа по съмнения в присъединяване в нелегално придобиване на земя северно от столицата Киев за построяването на първокласен жилищен комплекс.

Бизнесменът, чиято компания " Конкорд кепитъл " развива активност в Украйна от към 20 години, бе арестувана на украинската граница с Полша. Арестувани бяха още брат му и други хора, свързани с компанията му. Мазепа, който разгласи ареста си за политически напън върху бизнес средите, постоянно е упреквал органите на реда и правосъдната система в Украйна в корист с власт, отбелязва Ройтерс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР