Президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща да победи Русия, говорейки

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща да победи Русия, говорейки
Коментари Харесай

Зеленски обеща да победи руското зло: Няма да простим, ще накажем всеки виновник   


Президентът на Украйна Володимир Зеленски даде обещание да победи Русия, говорейки дружно с европейските водачи в Буча година откакто войските на Москва се изтеглиха от украинския град, станал синоним на военни закононарушения.

Руският президент Владимир Путин показа нова външнополитическа теория, в която Западът съставлява " екзистенциална " опасност за Москва, а Кремъл се намира в центъра на една по-широка съветска цивилизация.

А в Женева ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк предизвести, че войната на Русия в Украйна е трансформирала тежките нарушавания на правата в " шокиращо рутинни " и отклонява вниманието на човечеството от битката с екзистенциалните закани за неговото оцеляване.


Руските сили се изтеглиха от Буча, град северозападно от Киев, на 31 март 2022 година, малко повече от месец откакто съветските войски нахлуха в Украйна и оставиха след себе си следи от гибел и опустошения.

На 2 април предходната година публицисти на Агенция Франс Прес откриха на улица в предградието да лежат телата на минимум 20 души в цивилни облекла, някои от които с вързани зад тила ръце.

" На украинска земя се води борбата за устоите на свободния свят. Ние несъмнено ще победим. Руското зло ще падне, тъкмо тук, в Украйна ", съобщи Зеленски.

По-рано той назова Буча " знак на зверствата ", осъществени от съветските сили, които са свързани с извънсъдебните убийства на невъоръжени цивилни. " Ние в никакъв случай няма да извиним. Ще накажем всеки провинен ", сподели Зеленски.

Обвинения във военни закононарушения

Украйна и нейните западни съдружници упрекнаха съветските войски в осъществяване на военни закононарушения, като се позоваха на обширни фрагменти и свидетелски показания.

Прокурорите в Киев настояват, че съветските сили са умъртвили към 1400 цивилни в региона на Буча и че са разпознали десетки съветски бойци, виновни за това.

Москва твърди, че зверствата, осъществени в Буча, са били инсценирани.

Лидерите на Хърватия, Словакия и Словения също бяха в Буча, а президентът на Молдова Мая Санду съобщи, че отговорните би трябвало да бъдат подведени под отговорност. " Без правдивост в никакъв случай няма да има мир ", съобщи тя в Буча.

След като Русия се изтегли от градовете край Киев, боевете се реалокираха в южната и източната част на Украйна. Град Бахмут сега е сцена на най-дългата и кървава борба след нашествието. Година откакто е отвоюван от силите на Киев, Буча не е не запомнил жертвите си.

Тази седмица Агенция Франс Прес видя десетки строителни служащи, багери и камиони, които възвръщат домове и пътища в града, където преди войната са живели 37 000 души.

Да не забравяме

Протойерей Андрий, който управлява локалната енория, споделя, че е " значимо " да не забравяме тези, които " през днешния ден не са измежду нас ". " За нас също е значимо да не живеем в предишното, а в бъдещето ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

През седмиците след изтеглянето на Русия от други градове покрай Киев още стотици тела бяха открити в домове, изби и плитки гробове в северната част на страната.

Украйна желае да сътвори специфичен арбитражен съд, който да преследва съветските водачи, само че съществуват комплицирани правни разногласия по отношение на метода, по който той би могъл да работи. Главният прокурор на Международния углавен съд Карим Хан разказа Украйна като " място на престъпление ".

Русия неведнъж е отричала каквито и да било злоупотреби от страна на нейните сили, а говорителката на външното министерство Мария Захарова тази седмица дефинира сцените в Буча като " груба и цинична провокация ".

Междувременно в Москва Путин подписа нова външнополитическа тактика, целяща да се опълчи на световното " владичество " на Запада и уточни Китай и Индия като основни сътрудници в бъдеще.

Документът също разказва Русия като " държава-цивилизация ", натоварена със задачата да пази по този начин наречения " съветски свят ".

Концепцията за " съветския свят " се употребява от Русия, с цел да оправдае дейностите си в Украйна с изказвания, че пази рускоезичното малцинство в страната. /БГНЕС


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР