Президентът на Украйна Володимир Зеленски не мисли, че ситуацията на

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски не мисли, че ситуацията на
Коментари Харесай

Зеленски: Ситуацията на фронта не е патова, преговори и отстъпки на Москва няма да има

Президентът на Украйна Володимир Зеленски не мисли, че обстановката на фронта е патова и изрично съобщи, че Украйна няма да води договаряния с Русия. Той сподели това на взаимна конференция дружно с Урсила фон дер Лайен.  Коментирайки публикацията в сп. " Икономист " на главнокомандващия ВСУ ген. Залужни, украинският президент акцентира, че обстановката не е патова. 
 
" Това не е патова обстановка. Русия управлява въздушното пространство. Ние пазим нашите военни. Просто да хвърляме (в взлом, бел. ред.), както прави Русия, никой не желае...Как да се оправим с това? F-16, би трябвало да изчакаме, до момента в който нашите момчета се научат (да ги ръководят, бел. ред.) и се върнат ", добави Зеленски. 
 
 Володимир Зеленски Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна
Зеленски напомни, че през предходната година всички са считали, че обстановката е патова. " Приложихме няколко военни хитрости и Харковския район беше освободен ", сподели украинският президент.  И добави: " Нямаме право да униваме. Какава е алтернативата? Че би трябвало да дадем една трета от нашата страна? Та това ще бъде единствено началото. Ние знаем какво съставлява тъй наречените " замразен спор ", създали сме си изводите ".
 
" Трябва да продължим да работим с нашите сътрудници по посока на повече Противовъздушна отбрана, с цел да разблокираме въздушното ни пространство и да дадем на нашите бойци да водят настъпателни дейности ", добави той. 
 
 Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна
Фон дер Лайен посочи, че Украйна е постигнала отличен прогрес и това ще бъде отразено идната седмица в отчета на Европейска комисия за разширението на Европейски Съюз. " Искам да ви кажа какъв брой съм впечатлена от промените, които извършихте посред войната ", сподели тя и даде за образец промените в правосъдната система, намаляването на въздействието на олигарсите и битката с прането на пари. " Това е резултат от усилена работа ", сподели Фон дер Лайен, която похвали и икономическата рационализация на източноевропейската страна.
 
По думите ѝ поддръжката на Европейски Съюз за Украйна досега възлиза на съвсем 83 милиарда евро. Tя добави, че Украйна се нуждае от още финансиране за справяне с настоящите потребности. Затова Европейска комисия е предложила на страните членки спомагателна помощ в размер на 50 милиарда евро до 2027 година.
 
 Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна
Зеленски акцентира, че даже в разгара на войната Украйна не стопира с нужните за еврочленството промени и даде обещание да бъдат изпълнени всички рекомендации на Европейска комисия, включително в областта на върховенството на закона, отбраната на човешките права, повече бистрота на държавните институции и подсилване на системата за битка с корупцията.
 
Президентът на Украйна прикани поддръжката на Европа и други сътрудници в отбранителната и финансовата сфера против съветската експанзия да продължи. " Русия би трябвало да види, че светът не отстъпва от отбраната на свободата и интернационалното право ", сподели Зеленски.
 
Фон дер Лайен даде обещание да продължи да кара " Русия да заплаща " за военната си експанзия. " Сегашните ни наказания засегнаха надълбоко съветската стопанска система и доста скоро ще предложим на страните членки своя 12-и пакет от наказания ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР