Президентът на Украйна Володимир Зеленски може скоро да се срещне

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски може скоро да се срещне
Коментари Харесай

Украйна и Унгария подготвят среща Зеленски-Орбан заради спора за помощта от ЕС за Киев

Президентът на Украйна Володимир Зеленски може скоро да се срещне с унгарския министър председател Виктор Орбан, защото Унгария продължава да блокира помощта от Европейски Съюз, предопределена за Киев, съобщи ДПА.

За да проправят пътя за евентуална среща сред двамата водачи, украинският външен министър Дмитро Кулеба и неговият маджарски сътрудник Петер Сиярто ще се срещнат в западния украински град Ужгород на 29 януари, оповестиха през днешния ден двете страни.

Очаква се да участва и ръководителят на кабинета на украинския президент Андрий Ермак, сподели представителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

Украйна се бори с съветска инвазия от февруари 2022 година и нова стратегия за помощ на Европейски Съюз на стойност 50 милиарда евро (55 милиарда долара) за идващите четири години трябваше да бъде контрактувана през декември.

Но Орбан, който поддържа положителни връзки с съветския президент Владимир Путин, наложи несъгласие на проекта, поставяйки под въпрос полезността на средствата, и съобщи, че Европейски Съюз погрешно е замразил средства, предопределени за Будапеща.

Ако през идващите седмици не бъде открито решение с Унгария, останалите страни членки на Европейски Съюз имат намерение да работят като група от 26.

За 1 февруари е оповестена специфична среща на върха на Европейски Съюз за това по какъв начин да се действа.

Брюксел се надява Унгария да се откаже от опълчването си, с цел да избегне спомагателни затруднения.

Междувременно Сиярто акцентира, че среща сред Орбан и Зеленски преди срещата на върха би имала смисъл само в случай че дава обещание „ обилни резултати “, добавяйки, че тя би трябвало да бъде „ готова по съответния метод “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР