Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на България акад.

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на България акад.
Коментари Харесай

Зеленски: В тази морална криза в Европа България е защитница и противник на политиката на геноцид, която Русия води против нас

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и министър председателят на България акад. Николай Денков дават взаимно изказване след срещата между тях, на която участва и вицепремиерът Мария Габриел.

" Много е значимо, че в тази морална рецесия в Европа България е защитница, съперник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна, самостоятелност, независимост и хора. Отношението към Русия в другите страни не е еднопосочно. Това се изяснява с това, че на хората неведнъж им е мъчно да осъзнават наличието на злото. Искам да ти благодаря, България, за поддръжката и отбраната на живота на нашите хора, за моралната мощ на вашите решения и по тази причина, че почтено признавате действителността и съществувашщите закани.

Украйна в никакъв случай няма да не помни, че в подобен сложен за нас миг на загуба, на битка на човешки животи, вие сте с нас. Слава на Украйна! ", съобщи Володимир Зеленски.

" България е поредна в поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, тъй като сме уверени, че самостоятелна и суверенна Украйна е основна за евроатлантическата сигурност и сигурността в района. Русия би трябвало да се изтегли в интернационално приетите си граници и да понесе отговорност, в това число и за военни закононарушения. Украйна заема значимо място във външнополитическите цели на България заради близостта муежду двете страни. В Украйна е и най-голямата българска историческа общественост зад граница. Поради всичко това не можем да гледаме безучастно страданието и на милиони хора единствено на няколстотин километра от нашата граница ", сподели Денков.

Зеленски добави, че на срещата в Министерски съвет, е контрактувано разширението на съдействието в региона на защитата, което включва и рехабилитация на украински бойци в България, както и образование у нас на украински военни санитари и медици.

Според Зеленски България може да вземе присъединяване във възобновяване на Украйна, изключително в просветителната и екологичната сфера. Объседно е и съдействието в региона на енергетиката.

След срещата Николай Денков и Володимир Зеленски подписаха съместна декларация по отношение на евроатлантическата интеграция на Украйна.

Енергийните министри на двете страни подписаха меморандум за съдействие в региона на енергетиката.

Депутатите взеха решение България да договаря с Украйна за продажба на двата нуклеарни реактора от АЕЦ " Белене "

По-рано през днешния ден депутатите одобриха решение за възлагане на министъра на енергетиката да организира договаряния с сътрудника си от Украйна или негов представител за продажба на два наши реактора от АЕЦ " Белене ".

" Темите сигурност и защита бяха акцент на взаимната ни среща с премиера на Република България акад. Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленський. Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ ", написа в обществените мрежи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР