Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари в специално видео на

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари в специално видео на
Коментари Харесай

Зеленски благодари на народите на Европа: Ако ние паднем, ще паднете и вие

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари в особено видео на " народите на Европа " за поддръжката, която му оказват. Видеообръщението на президента беше излъчено по площадите на разнообразни градове и оповестено на страницата на президента във Фейсбук.

" Пожелавам ви здраве, нации на Европа! Ето по какъв начин нашите военни, нашите герои по света ни поздравяват в Украйна! Тези, които пазят нашите домове, нашите деца, нашето бъдеще, нашата независимост, нашата Европа, украинска Европа, която е част от вашето семейство. Но в последно време всички ние, жителите на Украйна, започнахме да поздравяваме по този начин, освен военните, всички ние ", сподели Зеленски в обръщението си.

Зеленски направи видеообръщение към хилядите хора, които стачкуват против войната в редица европейски градове, като загатна Париж, Прага, Лион, Франкфурт и други. Той изиска от огромните множества да не мълчат за това, което се случва в неговата страна.

Не извръщайте взор от това, сподели Зеленски. Елате и подкрепете Украйна колкото можете, добави президентът посредством преводач.

Ако ние паднем, ще паднете и вие, предвижда Зеленски.

 Кметът на Рим Роберто Гуалтиери, център с украинско знаме, е заобиколен от кметове на провинция Рим, до момента в който вземат участие в митинг против съветската инвазия в Украйна, на площада на градския съвет Пиаца дел Кампидолио в Рим, петък, 4 март
Кметът на Рим Роберто Гуалтиери, център с украинско знаме, е заобиколен от кметове на провинция Рим, до момента в който вземат участие в митинг против съветската инвазия в Украйна, на площада на градския съвет Пиаца дел Кампидолио в Рим, петък, 4 март
Снимка: АР/БТА

А в случай че ние спечелим, и съм сигурен, че ще го създадем, това ще е победа на целия либерален свят, ще бъде успеха на нашата независимост, успеха на светлината над мрака, на свободата над робството. И в случай че ние победим, ние ще разцъфнем по този начин, както и Европа. А Европа ще процъфтява повече от всеки път, сподели Зеленски.

 Лидерът на беларуската съпротива Светлана Цихановская, вдясно, взе участие в митинг против съветската инвазия в Украйна пред съветското посолство във Вилнюс, Литва, петък, 4 март
Лидерът на беларуската съпротива Светлана Цихановская, вдясно, взе участие в митинг против съветската инвазия в Украйна пред съветското посолство във Вилнюс, Литва, петък, 4 март
Снимка: АР/БТА

Днес вие всички сте украинци, благодаря ви за това, заключи президентът на Украйна.

Междувременно в Белград се организира следващ митинг в поддръжка на Русия. Сърбия отхвърля апелите на Европейския съюз да се причисли към глобите против Русия, базирайки се на национални ползи.

 Снимка: АР/БТА

Преди трети рунд договаряния

Украинският президент Володимир Зеленски няма да направи никакви отстъпки, които биха били унизителни за неговия народ в битката му за териториална целокупност, съобщи съветникът на президента Михайло Подоляк, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Подоляк, който е част от украинския преговорен екип, сподели, че Украйна разчита на трети кръг договаряния с Русия през почивните дни, заяви Франс прес.

" Третият кръг може да се състои на следващия ден или вдругиден, намираме се в непрекъснат контакт ", уточни Подоляк на конференция в западния украински град Лвов.

Президентският консултант уточни, че украинците чакат само единодушие на руснаците, с цел да се върнат на масата за договаряния.

Междувременно съветският президент Владимир Путин декларирал в диалог с немския канцлер Олаф Шолц, че разговорът с Украйна в интерес на мира е вероятен, единствено в случай че " всички съветски претенции " бъдат признати, съобщи Франс прес.

Зеленски изиска помощ от МВФ

В профила си в " Туитър " украинският президент Володимир Зеленски заяви за диалог с изпълнителния шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, с която са разискали опциите за финансова помощ за Украйна, оповестява Ройтерс.

Кристалина Георгиева удостовери, че е разговаряла в петък със Зеленски и го е уверила в " бърз отговор " на молбата на Украйна за незабавно финансиране.

" Току-що приказвах с президент Володимир Зеленски и показах високото си почитание към неговата мощ на духа и водачество ", сподели ръководещият шеф на МВФ Георгиева в " Туитър ".

" МВФ се ангажира да поддържа Украйна и нейния народ. Уверих Зеленски в бърз отговор на молбата на Украйна за незабавна финансова помощ от МВФ ", посои тя.

Отговаряйки в " Туитър ", Володимир Зеленски сподели, че е признателен за незабавната помощ, която към този момент е предоставена от МВФ, и прикани световния заемодател да помогне за възобновяване на страната му след войната.

" МВФ би трябвало да поеме водещата роля във финансирането на възобновяване на след края на съветската експанзия ", написа той.

Украйна към този момент разменила всички, с изключение на 80 млн. $, от 2,7-те милиарда $ в нови незабавни запаси на МВФ или така наречен Специални права на тираж, които страната получи през август, демонстрират данните на МВФ, а специалисти по дълга показват, че евентуално тя ще се нуждае от незабавно облекчение на дълга тази година.

МВФ и Световната банка се надпреварват да усилят финансирането и политическата поддръжка за Украйна, като бордът на МВФ евентуално ще прегледа настояването на Украйна за незабавно финансиране посредством Инструмента за бързо финансиране още идната седмица.

Фондът съобщи, че Украйна може да получи достъп до спомагателни 2,2 милиарда $ преди края на юни по стендбай съглашение с МВФ.

Спешно погашение на пари от Световната банка за Украйна пък ще нарасне до 460 милиона евро (около 509 милиона долара) с вноски от страна на Швеция и Холандия и ще бъде показано за утвърждение на борда в петък, обявиха през вчерашния ден за Ройтерс източници, осведомени със договорката. Гласуването по тези средства се чака в понеделник или вторник.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР