Президентът на Украйна Володимир Зеленски бе удостоен с Медала на

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски бе удостоен с Медала на
Коментари Харесай

Зеленски бе удостоен с американската награда Медал на свободата

Президентът на Украйна Володимир Зеленски бе почетен с " Медала на свободата ", присъждан годишно от американската неправителствена организация Национален парламентарен център, занимаващ се с въпроси, свързани с американската конституция, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Още през август центърът разгласи, че Зеленски получава оценката поради " проявената от него героична отбрана на свободата пред съветската робия " по време на войната в Украйна. А предходната седмица американските сенатори Крис Кунс и Роб Портман посетиха Киев и предадоха медала на Зеленски персонално.

Снощи се състоя и гала в Националния парламентарен център, на която Зеленски се включи видеоконферентно от Киев. Той съобщи, че за него е чест да одобри оценката. Зеленски сподели, че милиони хора се борят  и работят за отбраната на страната. " Сега ние виждаме на какво са способни демокрациите, когато работят единно. Всеки евентуален агресор в света вижда каква помощ Съединени американски щати и свободният свят ни дават. Той вижда и всички наказания, наложени на Русия. Така че всеки евентуален агресор вижда всичко това и се убеждава, че е по-добре да не стартира война против свободата въобще ", сподели Зеленски.

А преди да стартира да приказва, той бе показан от Ирина Мазур, почетен консул на Украйна във Филаделфия. " Зеленски дружно с цялата украинска нация се трансформира в знак на единството, силата и безкомпромисното предпочитание за самостоятелност, за главното човешко право на независимост и право на избор на личното бъдеще ", сподели тя.

В малко видеопослание някогашният американски президент Джордж Буш-младши назова Зеленски " Уинстън Чърчил на нашето време ". А  Джефри Роузън, началник на Националния парламентарен център, прочете писмо от президента Джо Байдън, в което той назовава Зеленски " рядко срещан родолюбец ". " Когато Русия стартира бруталната си офанзива против Украйна преди осем месеца, президентът Зеленски прояви мощ и съобщи: " Президентът е тук ". Неговите думи повдигнаха духа на украинския народ и отекнаха по целия свят. Днес той продължава храбро да управлява страната си, да брани суверенитета на Украйна и да се бори за поддържането на главните полезности, които ни сплотяват всички нас ", съобщи Байдън.

" Медалът на свободата " бе основан през 1988 година и се връчва на интернационалните водачи и на други известни фигури, които са работили за отбрана на свободата по света. Сред предходните лауреати са Нелсън Мандела, Михаил Горбачов, Мохамед Али, Лех Валенса, Вацлав Хавел и Виктор Юшченко. Към медала има и сума от 100 000 $, които в този момент Зеленски сподели, че ще подари на новосъздадения Фонд за украинските ветерани.

От началото на войната в Украйна Зеленски бе почетен с редица награди поради вдъхновяващата си лидерска роля, показва ДПА. Той получи американската премия за смелост на името на " Джон Кенеди " и премията за независимост на името на " Роналд Рейгън ". 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР