Президентът на Украйна Владимир Зеленский отправи емоционално - и много

...
Президентът на Украйна Владимир Зеленский отправи емоционално - и много
Коментари Харесай

Лидерите отхвърлиха последното предложение на Зеленский за присъединяване към ЕС

Президентът на Украйна Владимир Зеленский насочи прочувствено - и доста персонално - искане за присъединение на разкъсваната от войната страна към Европейски Съюз , само че молбите му бяха значително отхвърлени от водачите на блока, които показаха състрадание, само че не дадоха нови гаранции, оповестява Политико .

Речта на Зеленский, произнесена посредством видеоконферентна връзка, беше третото му послание за деня към водачите на главните западни сили, които се събраха в Брюксел за историческата тройка срещи на върха на НАТО, Г-7 и Европейския съвет, на които главната тематика беше войната на Русия против Украйна.

Украинският президент, който беше извънредно известен комедиант и ефирен и кино артист, преди да влезе в политиката и да завоюва изборите през 2019 година, се трансформира в занаятчия на военната връзка и всяка негова тирада в четвъртък беше изискано съобразена с аудиторията, пред която беше изправен, отбелязва Политико.

 

Пред водачите на 30-те съюзнически страни от НАТО той се обърна с молба за спомагателна военна помощ, в това число танкове, изтребители и други оръжия. А пред водачите на клуба на богатите демокрации Г-7 той предизвести, че войната в Русия може да докара до остра международна продоволствена рецесия, защото ще наруши действието на украинския селскостопански бранш.

Речта пред Европейския съвет беше последната от поредицата му изказвания за ускорено участие в Европейски Съюз. Но тя е най-драматичната и персонална за него.

Облечен в присъщата за него зелена тениска, която носи от началото на пълномащабното навлизане на Русия преди един месец, Зеленский съобщи пред присъстващите 26 държавни и държавни ръководители, че войната е и конфликт на полезности - конфликт, в който Украйна е потвърдила, че заслужава да бъде член на Европейски Съюз.

 

Зеленский разказва по какъв начин страната му обезпечава здравно лекуване и храна на съветските военнопленници, разрешава им да се обаждат на роднините си, с цел да им кажат, че са живи, и че Украйна събира телата на починалите съветски бойци, " които те просто оставят, изоставят. Стотици и стотици. "

Зеленский съобщи, че страната му работи с Международната организация за атомна сила, с цел да поддържа сигурността на украинските атомни електроцентрали, че " кани публицисти " да работят свободно в страната, че документира доказателства за военни закононарушения и че всеки ден организира национална минута безмълвие в памет на починалите във войната.

" Чували ли сте нещо сходно по съветската телевизия? ", попита той и добави: " Те даже се срамят от думата " война " Наричат я " специфична интервенция ".

 

" Това са разнообразни светове - ние и те ", продължава Зеленский. " Това са разнообразни полезности. Това е друго отношение към живота. Руските военни не схващат какво е достолепие. Те не знаят какво е съвест. Те не схващат за какво толкоз доста ценим свободата си. От това зависи по какъв начин ще живее страната. И кой би трябвало да бъде в Европа. "

Зеленский благодари на водачите за обединената поддръжка на Европейски Съюз за Украйна, само че също по този начин съобщи, че блокът не е бил задоволително бърз в налагането на наказания. Той благодари на Германия, че е блокирала газопровода " Северен поток 2 ", само че добави: " Но и това беше малко късно. "

Във връзка с кандидатурата на Украйна за участие в Европейски Съюз той съобщи: " Защото през този месец вие сравнихте тези светове и виждате всичко. Видяхте кой какъв брой коства. И вие видяхте, че Украйна би трябвало да влезе в Европейски Съюз в близко бъдеще. "

 

След това украинският президент се обърна към съответни страни и водачи, като уточни къде съгласно него се намират те във връзка с поддръжката за страната му. " Литва - за нас. Латвия е за нас. Естония е за нас. Полша е за нас ", споделя той.

" Франция, Еманюел [Макрон], в действителност имам вяра, че ще бъдете за нас. Словения е за нас. Словакия - за нас. Чехия е за нас. Румъния знае какво е достолепие, тъй че ще ни поддържа в решаващия миг. България е за нас. Вярвам, че Гърция е с нас. Германия... малко по-късно. Португалия - е, съвсем.. Хърватия е за нас. Швеция - жълтото и синьото постоянно би трябвало да бъдат дружно. Финландия - знам, че сте с нас. Холандия пази рационалното, тъй че ще намерим общ език. Малта - Вярвам, че ще успеем. Дания - имам вяра, че ще успеем. "

 

 

Но той беше по-строг към унгарския министър-председател Виктор Орбан, който от години се стреми да поддържа близки връзки с съветския президент Владимир Путин. " Унгария.. Искам да остана тук и да бъда почтен. Веднъж вечно ", споделя Зеленский.

" Трябва сами да решите с кого сте. Вие сте суверенна страна. Бил съм в Будапеща. Обожавам града ви. Била съм доста пъти - доста хубав, доста гостолюбив град. И хората също. В живота ви е имало трагични моменти. Посетих вашия бряг. Видях този монумент.. Обувки на брега на Дунав ", сподели той, визирайки паметника на унгарските евреи, убити по време на Втората международна война.

" Слушай, Виктор, знаеш ли какво се случва в Мариупол? Моля, в случай че можете, отидете на брега. "

Въпреки откровената молба държавните и държавните ръководители просто разгласиха писмени изводи, които повтарят предходното им изказване от сходна среща на върха във Версай, Франция, по-рано този месец - приканват Европейската комисия да даде мнение по молбата на Украйна за участие, което е единствено една стъпка в дългия с години и нерешителен развой.

" Европейският съвет акцентира още веднъж поканата си към Комисията да показа мнението си според съответните разпореждания на Договорите ", обявиха водачите. " Европейският съюз ще продължи да дава координирана политическа, финансова, материална и филантропична поддръжка. "

 

 В заключенията си водачите се ангажираха да основат " Доверителен фонд за взаимност с Украйна " и да работят с интернационалните сътрудници за набиране на средства " за възобновяване на демократична Украйна " - развой, който наподобява отдалечен, като се имат поради продължаващите бомбардировки на градове и безмилостните набези от страна на Русия, отбелязва Политико.

 

 

На друго място, в имитация, която сигурно ще разгневи Киев, Европейският съвет съобщи, че " приканва Комисията да продължи да дава техническа помощ, с цел да помогне на Украйна да реализира нужните промени ".

Всъщност преди войната Киев полагаше старания да промени доста аспекти на ръководството и обществото, в това число да реформира банковия и правосъдния бранш, да се бори с корупцията и да приведе енергийните и други политики в сходство със стандартите и условията на Европейски Съюз. А украинското държавно управление ясно изрази разочарованието си от това, че Западът му споделя, че би трябвало да се стреми към по-високи цели.

В речта си пред НАТО Зеленский означи военните триумфи на страната си против доста по-силните съветски войски, които нахлуха в страната, и остро съобщи: " Никога, апелирам ви, в никакъв случай повече не ни казвайте, че нашата войска не дава отговор на стандартите на НАТО. "

 

 

Някои членове на Европейски Съюз, изключително от Централна и Източна Европа, упорстват за ускорение на кандидатурата на Киев за участие в Европейски Съюз. Други обаче са по-хладни към концепцията.

На излизане от постройката на Европейския съвет в ранните часове на петъчната заран министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте попари очакванията на Киев.

" Присъединяването към Европейски Съюз е развой ", сподели Рюте. " Няма ускорена процедура за присъединение. Ако създадем това, ще превърнем процеса на присъединение в политически развой, а това не трябва да се случва. "

 

 Снимка: Военновъздушни сили

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР