Президентът на Украйна Петро Порошенко официално обяви прекратяването на военното

...
Президентът на Украйна Петро Порошенко официално обяви прекратяването на военното
Коментари Харесай

Украйна вече не е във военно положение, обяви Порошенко


Президентът на Украйна Петро Порошенко публично разгласи прекратяването на военното състояние в страната. " Това е моето публично решение ", сподели той на съвещание на Съвета за национална сигурност и защита, съобщи Нова ТВ, базирайки се на БГНЕС. 

" Днес, в 14:00 часа (местно време), военното състояние се приключва. Това е моето публично решение, то се основава на разбор на всички съставни елементи на актуалната обстановка по сигурността ", сподели той, отбелязвайки, че няма проекти да го удължава. Той изясни решението си с отвращение да лимитира правото на жителите да избират и да бъдат избирани. Порошенко подсигурява, че президентските избори ще се проведат, както беше планувано, на 31 март 2019 година.

" Ще защитим демокрацията. И подсигуряваме, че президентските избори ще се проведат на 31 март 2019 година ", сподели той на съвещание на Съвета за национална сигурност и защита.

Основното достижение на военното състояние президентът означи в забележителното увеличение на отбранителните качества на страната. " Много работа беше свършена по преразпределението на войските, преоборудването на броя на запасите от първа нужда, доставките на нови оръжия и модернизирането на техниката и въоръжението ", сподели той.

Военното състояние беше въведено на 26 ноември в продължение на 30 дни в 10 района на страната. Причината за въвеждането му беше случаят в Керченския пролив на 25 ноември, когато три кораба на Военноморските сили на Украйна нарушиха процедурата за прекосяване през териториалните води на Руската федерация, до момента в който плаваха от Черно море до Азовско море. Корабите бяха арестувани с оръжие и 24 членове на екипажа бяха задържани от съда на Симферопол по обвиняване в нелегално прекосяване на държавната граница на Руската федерация.

Първоначалният проект на Порошенко за въвеждане на специфичен юридически режим в продължение на 60 дни в цялата страна беше изрично отритнат от депутатите на Върховната Рада, които видяха в тази концепция желанието на президента да отсрочи и даже да анулира президентските избори, планувани за 31 март в страната. В резултат на това президентът беше заставен да отстъпи, ограничавайки периода на военното състояние до 30 дни, тъй че той „ да не се припокрива с предизборната акция “ и се отхвърли да го популяризира в цялата страна, ограничавайки се единствено до 10 района. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР