Президентът на Уганда омаловажава решението на САЩ да изгони източноафриканската

...
Президентът на Уганда омаловажава решението на САЩ да изгони източноафриканската
Коментари Харесай

Йовери Мусевени от Уганда отвръща на удара заради изключването от търговския пакт между САЩ и Африка Agoa

Президентът на Уганда омаловажава решението на Съединени американски щати да изгони източноафриканската страна от огромна комерсиална договорка.

Миналата седмица Джо Байдън разгласи, че Уганда и още три страни ще бъдат изключени от Закона за напредък и благоприятни условия в Африка (Agoa).

Съединени американски щати по-рано споделиха, че може да подхващат сходни дейности, откакто Уганда одобри непоколебим нов закон против хомосексуализма.

В неделя, Президентът Йовери Мусевени прикани угандийците „ да не бъдат прекомерно загрижени “.

„ Някои от тези артисти в западния свят надценяват себе си и подценяват борците за независимост на Африка, “ сподели той в X, някогашен Twitter.

Търговският пакт на Съединени американски щати от Агоа оказа помощ ли на Африка? Гей Уганда пита „ Къде ще отида? “ като секрети убежища под опасност

Agoa, въведена през 2000 година, дава на отговарящите на изискванията страни от Африка на юг от Сахара безмитен достъп до Съединени американски щати за повече от 1800 продукта.

Съгласно тази договорка Уганда изнася артикули, като кафе и текстил, за Съединените щати от години, без да заплаща налог върху вноса.

Преди 20-ия конгрес на Агоа в Южна Африка господин Байдън разкри проекти за експулсиране на Уганда, Габон, Нигер и Централноафриканската република (ЦАР).

Той сподели, че премахването на ЦАР и Уганда от програмата се дължи на " груби нарушавания на интернационално приетите човешки права " от техните държавни управления. ЦАР работи в тясно съдействие с наемници от съветската група Вагнер, които са упрекнати в убийства на цивилни и други злоупотреби.

Нигер и Габон - и двете сега са под военно ръководство след преврати - са неприемливи за Агоа, тъй като " не са открили или не реализират непрекъснат прогрес към определяне на отбраната на политическия плурализъм и върховенството на закона ", сподели президентът.

През май Съединени американски щати предизвестиха, че обмислят премахването на Уганда от Агоа, откакто беше признат новият непоколебим закон против хомосексуализма.

законът, който постанова смъртно наказване на хора, приети за отговорни за присъединяване в избрани еднополови актове, се сблъска с световни рецензии.

В изказването си в неделя президентът Йовери Мусевени продължи: „ Що се отнася до Уганда, ние имаме потенциала да реализираме нашите цели за напредък и промяна, даже в случай че някои от участниците не ни поддържат. “

Изгонването от Агоа би трябвало да влезе в действие от началото на идната година.

През август Световната банка разгласи, че стопира новите заеми за Уганда след законопроекта против хомосексуализма, до момента в който предишния месец Държавният департамент на Съединени американски щати предизвести за риска от вършат бизнес там.

Г-н Мусевени упрекна Световната банка, че употребява пари, с цел да се опита да „ принуди “ държавното управление да анулира спорното законодателство.

< p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > Допълнителен репортаж от редактора на BBC World Service Уил Рос

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР