Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Гърция през

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Гърция през
Коментари Харесай

Нова епоха – Ердоган ще посети Гърция наесен

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Гърция през есента , осведоми турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, съобщи Българска телеграфна агенция.

Заедно с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис Ердоган ще ръководи съвещанието на Съвета за съдействие на високо ниво в Солун, което ще бъде първото от близо седем години и половина насам.

Телевизията разяснява, че на процедура е почнала нова ера в турско-гръцките връзки.

В турско-гръцките връзки, които отдавна бяха доста обтегнати поради редица различия – главно поради въздушното пространство над Егейско море, стартира нова ера. Отношенията се затоплиха съществено и след диалозите сред Ердоган и Мицотакис в границите на срещата на върха на НАТО , състояла се във Вилнюс.

На фона на подготовките за визитата на президента Ердоган в Солун през есента, се обрисуват и две нови водещи настоящи лица в интервала на стопляне на връзките сред страните и това ще бъдат външните министри на Турция и Гърция Хакан Фидан и Йо́ргос Герапетри́тис, отбелязва турската телевизия.

Планира се двамата министри персонално да поемат разговора по главните противоречиви въпроси, който до момента се водеше сред делегации на министерствата на външните работи.

Отношенията сред Турция и Гърция се усъвършенстваха след нещастията в двете страни – унищожителните трусове в Турция на 6 февруари и влаковата злополука в Гърция на 28 февруари.

Телевизията отбелязва, че преди визитата в Солун турският президент може да се срещне с Мицотакис и на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк през септември.

Очаква се през есента да бъдат обновени и договарянията за ограниченията за подсилване на доверието в Егейско море.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР