Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че 3549 души

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че 3549 души
Коментари Харесай

Ердоган обяви извънредно положение за три месеца в окръзите, засегнати от земетресенията

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че 3549 души са починали, а 22 168 са били ранени при земетресенията в региона на окръг Кахраманмараш, съобщи ТРТ Хабер.

Обявено е изключително състояние за три месеца в 10-те окръга, които бяха наранени от земетресението, заяви Ройтерс, базирайки се на изявлението на турския водач.

Общо 70 страни са предложили помощ в издирвателно-спасителните интервенции, добави Ердоган.

По думите на президента се възнамерява да бъдат отворени хотелите в региона на Анталия, където краткотрайно да бъдат настанени хора, наранени от трусовете.

" Изправени сме пред едно от най-големите бедствия освен в историята на републиката, само че и в нашия географски район и света. Нашата страна, с всички свои институции, организации, личен състав и средства, стартира да работи в регионите на земетресението в дух на готовност още от първия миг ", сподели той.

 Снимка: БТА/АР

По думите му в зоната на разрушенията работят над 53 хиляди души и този брой се усилва с всяка секунда с идването на нови екипи от Турция и чужбина. Въпреки сложните условия издирвателните и избавителните интервенции не престават с поддръжката на жителите и потреблението на всички средства на страната, сподели Ердоган.

" Прилагаме и ограничения за посрещане на всички потребности на оживелите - от заслон до облекло и от храна до отопление. Досега в района са изпратени 54 хиляди палатки, 102 хиляди кревати и други нужни материали, които ще бъдат предоставени на потърпевшите от бедствието ", сподели той.

Президентът уточни, че във всеки от засегнатите окръзи дейностите във връзка със земетресенията се наблюдават от министър, като също така са назначени спомагателни админи, които да подкрепят окръжните и околийските шефове.

 Снимка: БТА/АР

Ердоган съобщи, че управляващите са в непрекъснат контакт с хората на терен, наблюдават развиването на обстановката посредством президентския спешен център и подхващат нужните дейности.

" Предоставихме разполагаем на институциите средства в размер на 100 милиарда лири " (около пет милиона евро) за незабавна помощ и подкрепяне, добави турският водач. " Изключително значимо е да се поддържат отворени транспортните и информационните линии. Все още има компликации при доставката на помощни материали в района заради зимните условия ", съобщи той.

Заявявайки, че 3549 души са изгубили живота си, а 22 168 души са били ранени при земетресението, Ердоган сподели: " Най-голямата ни разтуха е, че до момента повече от 8 хиляди наши жители са били избавени живи отдолу под руините ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР