Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди за опасността от

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди за опасността от
Коментари Харесай

Ердоган предупреди: Идва по-голяма продоволствена криза в света още догодина

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предизвести за заплахата от още по-голяма продоволствена рецесия в света следващата година в тирада пред сесията " Продоволствена и енергийна сигурност " на срещата на върха на водачите на Г-20 на индонезийския остров Бали, съобщи турската телевизия ТРТ Хабер.

" Светът е изправен пред опцията да изпадне в рецесия освен с пшеницата, слънчогледовото олио и царевицата, само че и с ориза. Световният пазар на торове също би трябвало бързо да се стабилизира. В противоположен случай през идната година ще изпитаме още по-голяма продоволствена рецесия ", съобщи президентът.

Ердоган посочи, че международната стопанска система е повишена с 6 % през предходната година макар всички провокации. По думите му обаче възходящото търсене, утежняването на веригите за доставки, повишението на цените на суровините и дефицитът на първични материали са довели до това, че светът е изправен пред висока инфлация.

Президентът означи, че войната в Украйна е довела до блокиране на хранителния и енергийния кулоар, което от своя страна е довело до в допълнение нарастване на цените на стоките.

" По време на нашето председателство на Г-20 през 2015 година включихме продоволствената сигурност в дневния си ред като един от целите ни ", подсети той.

Ердоган съобщи, че Африка е застрашена от апетит заради сушата.

" Ние, Турция, поставяме големи старания за обезпечаване на продоволствената сигурност в международен мащаб. Благодарение на градивните подходи на страните до момента през коридора, който създадохме с Организация на обединените нации в Черно море, са изпратени повече от 10 милиона тона зърно ", означи турският водач.

По думите на Ердоган истанбулският меморандум, с който бяха обновени доставките на зърно през Черно море, е посочил също по този начин, че страните са съумели да реализират компромис макар войната.

" Разбира се, с цел да може механизмът да продължи да действа, би трябвало да предприемем стъпки с вашата поддръжка, с цел да облекчим пречките, които основават проблеми. Трябва също по този начин да предприемем дейности, с цел да подсигуряваме, че изнесеното зърно ще доближи до слаборазвитите райони, които имат незабавна потребност от него, изключително Африка ", сподели той.

Ердоган акцентира, че установяването на световна енергийна сигурност и достъпът на потребителите до евтина и устойчива сила също са се трансформирали в приоритет.

" Както и при ръководството на продоволствената рецесия, ние имаме явен принос за сигурността на нашия район, изключително на Европа, като енергиен център. Припомняме, че първата среща на министрите на енергетиката в историята на Г-20 беше проведена през 2015 година по време на турското председателство. От дълго време Турция осъществя стъпки, които ще подкрепят сигурността на енергийните доставки за нея самата и района ", посочи той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР