Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откри нова джамия на

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откри нова джамия на
Коментари Харесай

Ердоган откри джамия на площад Таксим

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откри нова джамия на площад " Таксим " в Истанбул , заявявайки, че това е цел от десетилетия, писа в. " Хюриет ".

" Джамията на " Таксим " се издига в нашия Истанбул след век и половина битка ", сподели Ердоган, обръщайки се към тълпите, събрали се на церемонията след молитвата в петък.

" Виждам джамията на " Таксим " като привет към джамията " Света София " , която отворихме за поклонение преди известно време, като подарък за 568-годишнината от завладяването на Истанбул ", не пропусна да напомни турският президент.

Той съобщи, че жителите мъчно са изпълнявали молитвите си в региона в продължение на десетилетия, защото тук не е позволено построяването на джамия макар опитите на предходните държавни управления.

" Не би трябвало да се съмнявате, че гласът, който отеква пред джамията на " Таксим ", смущава империалистите, последователите на тероризма и враговете на човечеството, които имат ползи в страната ни ", напомни Ердоган.

С два извисяващи се минарета, комплексът на джамията ще може да одобри до 4000 богомолци и разполага с изложбена зала, библиотека, паркинг и кухня.

Строежът на джамията стартира през февруари 2017 година по план, подсилен от Ердоган, само че тя беше наранена в продължение на десетилетия от правосъдни борби и публичен спор.

Турските медии напомнят, че през далечната 1994 година Ердоган като кмет на Истанбул дава обещание построяването на джамия на площад " Таксим ".

През последните години мястото стана нарицателно с митингите си против ръководството на Ердоган.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР