Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган настоя пред руския си

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган настоя пред руския си
Коментари Харесай

Ердоган поиска от Путин край на войната. Той: Ако ни признаят териториите

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган настоя пред съветския си сътрудник Владимир Путин да разгласи " едностранно " преустановяване на огъня в Украйна, съобщи БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.

" Президентът Ердоган съобщи, че апелите за мир и договаряния би трябвало да бъдат подкрепени от едностранно преустановяване на огъня и визия за заслужено решение ", споделил Ердоган на Путин в телефонен диалог.

От Кремъл също излязоха с прессъобщение след диалога, съгласно което Путин декларирал на турския президент, че бил подготвен за разговор с Украйна, само че единствено в случай че Киев признае окупираните територии за съветски.

„ Путин още веднъж удостовери готовността на Русия за сериозен разговор при изискване, че киевските управляващи изпълнят добре известните и неведнъж изразявани условия за признание на новите териториални действителности “, се споделя в изказването на Кремъл.

Очаква се турският държавен глава да организира и обособен диалог с украинския президент Володимир Зеленски по-късно през днешния ден.

Турският водач употребява положителните си връзки както с Москва, по този начин и с Киев, с цел да се опита да посредничи за преустановяване на войната. Турция беше хазаин на два ранни кръга на мирни договаряния и оказа помощ за сключването на подкрепяно от Организация на обединените нации съглашение, с което се възвърнаха украинските доставки на зърно през Черно море. Ердоган също по този начин неколкократно се опитваше да докара Путин и Зеленски в Турция за мирна среща на върха.

Призивът на Ердоган за " едностранно " преустановяване на огъня последва предлагането по-рано през днешния ден на съветския нравствен лидер патриарх Кирил за помирение по време на православната Коледа тази седмица.

В диалога са били разисквани и връзките сред Турция и Русия, изключително в региона на енергетиката, както и на районни въпроси и сирийската рецесия.

" Президентът Ердоган акцентира, че е настъпил моментът за предприемане на съответни стъпки против терористите от PKK/PYD/YPG (забранената в Турция Кюрдска работническа партия) от граничните региони на Турция, изключително от сирийските Тел Рифат и Манбидж, и съобщи, че режимът би трябвало да бъде градивен и да приложи някои стъпки в политическия развой за реализиране на съответни резултати в Сирия ", оповестиха от офиса на турския водач.

Турският водач напомни позитивните резултати от самодейностите за поощряване на разговора, които се показват в съглашението за " зърнен кулоар ", широкомащабната замяна на пандизчии и образуването на зона за сигурност към Запорожската атомна електроцентрала.

Ердоган сподели на Путин, че се стреми към съответни стъпки за образуване на пътна карта за основаването на газов хъб в Турция, съобщи от своя страна Анадолската организация. Във връзка с това турският държавен глава е обърнал внимание на напъните за развиване на енергийната инфраструктура на Турция.

По сирийския въпрос Ердоган съобщи, че с цел да се реализиран съответни резултати в Сирия, режимът на Башар Асад трябвало да заеме градивна позиция и да реализира редица стъпки в политическия развой.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР