Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е решен да сложи

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е решен да сложи
Коментари Харесай

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е решен да постави спирачка на разширението на НАТО. Поне за момента. В понеделник той отново заяви, че няма да утвърди участието на Швеция и Финландия в НАТО. За присъединението на Финландия и Швеция е належащо единомислещо гласоподаване от НАТО и ратификацията от парламентите на 30-те настоящи държави-членки.

Обвиненията на Туция: двете скандинавски страни приютяват  " терористи " и отхвърлят да ги екстрадират - става дума за членове на кюрдската терористична организация ПКК и за хора от придвижването Гюлен.

По време на конференция в Анкара, Ердоган сподели, че шведските и финландските делегации не би трябвало да си вършат труда да идват в Турция, с цел да я убеждават за членството им в НАТО.

Турският външен министър организира " някои " срещи с шведски и финландски сътрудници, сподели Ердоган, добавяйки, че нито една от двете страни няма ясна позиция против терористичните организации. Той добави, че Швеция е „ гнездо “ за терористичните организации и дори позволява на терористите да приказват в парламентите.

Въпросът е дали това е крайната позиция на Ердоган или той счита да изтъргува поддръжката си за разширението против нещо по-голямо? Например американски оръжейни системи и нови изтребители F-35 от американците?

Във всеки случай, последното не наподобява толкоз необикновено и това „ не “ на Ердоган надали ще бъде последната му дума.

Турският президент няма огромен интерес да предизвика интернационална рецесия и да увеличава натиска на интернационалната общественост над страната си. Съединени американски щати към момента не са реагирали на заплашителните думи от Анкара.

Присъединяването на скандинавските страни би нараснало общата граница сред Русия и страните от НАТО от 800 километра на 2100 километра. 

В основата на съпротивата на Турция против разширението на НАТО на север явно е обвиняването на Анкара, че Швеция и Финландия не си сътрудничат задоволително в битката против тероризма.

През последните пет години нито Швеция, нито Финландия са дали отговор позитивно на общо 33 молби за екстрадиция на Турция, заяви организация " Анадолу " в понеделник, базирайки се на министерството на правораздаването в Анкара.

Ердоган към този момент упрекна двете страни, че се държат „ като къща за посетители за терористични организации “.

Терористите, за чиято екстрадиция упорства от Анкара, са кюрдски екстремисти или членове на придвижването, ръководено от Фетхуллах Гюлен - упрекнат за опита за прелом в Турция през 2016 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР