Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде знак, че възнамерява

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде знак, че възнамерява
Коментари Харесай

Ердоган подготвя почвата изборите в Турция да се проведат на 14 май

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде знак, че има намерение да форсира идващите парламентарни избори с един месец - до 14 май.

Съобщението приготвя почвата за това, което някои анализатори считат за най-значимия избор в Турция от генерации насам.

Ердоган и неговата партия с ислямски корени ръководят Турция към този момент две бурни десетилетия, през които имаше години на стопански напредък и спад, войни и даже несполучлив прелом.

Неговата световна съпротива влиза в акцията разграничена по всички въпроси - от политиката до тактиката, и не е постигнала единодушие за претендент, който да издигне против Ердоган.

Официално идващите парламентарни избори в Турция би трябвало да се проведат на 18 юни.

Но съдружниците на Ердоган от седмици загатват, че датата на изборите може да се изтегли по-рано поради религиозните празници и учебните изпити.

Анализаторите считат, че кабинетът на Ердоган търси идеалния миг, в който е по-вероятно да се явят личните му гласоподаватели, в сравнение с тези, които поддържат съперниците му.

Ердоган изнесе през днешния ден тирада пред ръководещата си партия, в която напомни деня, в който модерна Турция е провела първите си свободни избори през 1950 година

Тогава на 14 май гласовете бяха извоювани от Аднан Мендерес - министър-председател, който беше свален от военна хунта през 1960 година и екзекутиран година по-късно.

Самият Ердоган, свален от власт и за малко хвърлен в пандиза, когато е кмет на Истанбул през 90-те години на предишния век, и постоянно се съпоставя с Мендерес.

" Покойният Мендерес сподели на 14 май 1950 година: " Стига толкоз, народът ще си каже думата ", и излезе победител ", сподели Ердоган в телевизионно изявление.

" Нашият народ ще даде своя отговор на (опозицията) на същия ден 73 години по-късно. "

Ердоган ще се яви на изборите с рейтинг, намален от траялата цяла година икономическа рецесия, при която инфлацията в края на предходната година доближи 85%.

Но раздробената съпротива към момента не се е обединила към един-единствен претендент след повече от година на разгорещени договаряния.

На един стадий най-голямата им вяра изглеждаше известният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу.

Телегеничният 52-годишен мъж победи съдружника на Ердоган на знаменателните общински избори през 2019 година, на които опозицията взе също властта в столицата Анкара и третия по величина град в Турция Измир.

Но предишния месец углавен съд забрани на Имамоглу да се занимава с политика поради това, че назова длъжностните лица, които анулираха първичната му победа през 2019 година, " идиоти ".

Имамоглу апелира и към момента механически може да се кандидатира за президент.

Но в случай че завоюва и присъдата му за клюка в последна сметка бъде доказана, той ще би трябвало да се отдръпна от поста, което прави кандидатурата му прекомерно рискована за опозицията.

Лидерът на главната опозиционна партия Кемал Кълъчдароглу в този момент наподобява като най-вероятния претендент, който ще се изправи против Ердоган.

Но неуспехът на 74-годишния някогашен държавен чиновник да се оправи с изследванията на публичното мнение докара до разделяне в шестте опозиционни партии, които в този момент се съюзяват против Ердоган.

Шестимата дадоха обещание, че ще се спогодят за обединен претендент, откакто Ердоган дефинира датата на изборите.

" Сега за (опозицията) няма различен избор, с изключение на да дефинират общия претендент допустимо най-скоро и да застанат зад този претендент с всички свои партийни организации ", написа в Туитър турският публицист деец Кадри Гюрсел.

Изборите ще слагат под въпрос и контрола на Ердоган върху Народното събрание.

Неговата ръководеща партия сега е в съюз с крайнодясна група, чиято поддръжка понижа през последните няколко години.

" Социологическите изследвания демонстрират, че опозицията води, само че наподобява, че инерцията още веднъж е на страната на Ердоган ", написа икономистът по разрастващите се пазари и деец в наблюдението на Турция Тимъти Аш.

" Смятам, че изборите в действителност са прекомерно близки, само че в никакъв случай не бих отписал Ердоган в каквито и да било избори. "

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР