Президентът на Турция Реджеп Ердоган уточни, че с руския му

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган уточни, че с руския му
Коментари Харесай

Ердоган обяви, че са се разбрали с Путин за зърнената сделка. Кремъл не потвърди

Президентът на Турция Реджеп Ердоган посочи, че с съветския му сътрудник Владимир Путин са на едно мнение и договорката би трябвало да бъде удължена.

Но от Кремъл обясиха единствено: " Русия не е правила изказване по въпроса ".


Сделката за експорт на зърното изтича на следващия ден, 17 юли.

Тя беше контрактувана от Русия и Украйна с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция. Споразумението беше удължавано към този момент няколко пъти. Украйна е огромен зърнопроизводител и износът се отразява на цените в международен мащаб.

" Както знаете се готвим да посрещнем господин Путин в Турция през август. И сме на едно мнение, че коридора в Черно море би трябвало да се удължи. Генералният секретар Гутериш също изпрати писмо на господин Путин. Надявам се че с този контакт и с общите ни старания с Русия, коридорът ще продължи да работи ", съобщи Ердоган.

 

" Основната цел на зърнената договорката за експорт на украинско зърно не е реализирана ", съобщи Владимир Путин в телефонен диалог с южноафриканския му сътрудник Сирил Рамафоса.

 

Сделката, която облекчи страховете от световна хранителна рецесия, изтича късно в понеделник, в случай че Русия не се съгласи да я възобнови.

 

„ Основната цел на договорката, а точно доставката на зърно за нуждаещи се страни, в това число на африканския континент, не е изпълнена “, сподели Путин съгласно известие на Кремъл.

Успоредно със зърнената договорка беше подписан меморандум за безконтролен експорт на съветски храни и торове. Русия обаче твърди, че пречките пред личния й експорт остават и заплашва да се отдръпна от зърнената договорка поради казуса.

 

„ Владимир Путин акцентира, че отговорностите, записани в съответния меморандум Русия-ООН за унищожаване на пречките пред износа на съветски храни и торове, към момента остават неизпълнени “, се споделя в изказването на Кремъл.

 

Припомняме, по време на заседание на Съвета за сигурност на Русия Путин сподели, че в подмяна на връщането в съглашението за зърнената договорка Русия е поискала гаранции, че Украйна няма да подхваща офанзиви от елементи на Черно море, които са обхванати от договорката.

Както разясни съветският държавен глава, Украйна е дала гаранции, че няма да употребява зърнения кулоар за военни цели. " В тази връзка дадох разпоредби на Министерството на защитата да възобнови пълноценното ни присъединяване в договорката. Заедно с това Русия си резервира правото да напусне тези съглашения, при положение, че тези гаранции от страна на Украйна бъдат нарушени ”, означи Путин, представен от ТАСС.

 

Руският водач обърна внимание, че първичната цел на зърнената договорка е била помощта за най-бедните страни по света. За тази цел е бил основан механизъм за експорт на зърно от следените от Украйна черноморски пристанища.

 

" Всички знаят, че, за жалост, Украйна употребява този филантропичен кулоар за опити за нанасяне на удари по Черноморския флот на Русия. В тази връзка взехме решение да преустановим присъединяване си в тези зърнени конвои ”, разказа създалата се конюнктура Путин.

 

По думите му Москва е поискала от Киев " уверения и гаранции за това, че нищо сходно няма да се случва в бъдеще, че филантропичните коридори няма да се употребяват за военни цели ”. В ролята на медиатор в изясняването на тази обстановка влезе Турция. 

 

В петък турският президент Реджеп Ердоган изрази увереност, че Путин ще се съгласи договорката да бъде удължена. Но на въпрос на съветските новинарски организации, представителят на Кремъл не удостовери изказванията на Ердоган. " Няма изказване за това от съветска страна ", сподели Дмитрий Песков. Сделката, за чието реализиране оказа помощ Ердоган, разреши на Украйна да изнесе над 32 милиона тона зърно около съветските военни кораби в Черно море.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР