Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви днес, че срещу страната

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви днес, че срещу страната
Коментари Харесай

Ердоган: Има мащабен план за унищожението на Турция

Президентът на Турция Реджеп Ердоган разгласи през днешния ден, че против страната му работи огромен проект за да се блокира нейното развиване и да се предизвикат религиозни и етнически спорове.

Държавният глава акцентира, че Турция няма да остави да я управляват външни сили. По рано тази година той непосредствено упрекна Германия за такава интервенция - вижте във видеото.

Скандал сред Съединени американски щати и Турция, стопираха визите

Една иранска делегация в Анкара, която провокира голям брой въпроси

Пътят на Турция от република към султанат

„ Определени сили се пробват да нанесат вреди на Турция, както вътре в страната, по този начин и отвън рамките ѝ. Те се стремят да управляват Анкара, да върнат Турция в това време, когато тя се е съгласявала с всичко, което са ѝ казвали. Те не могат да одобряват обстоятелството, че Турция стана мощна страна с помощта на личното си виждане за развиването на събитията. Ние подхващаме решителни стъпки по въпроса за гарантиране на националната сигурност, а това съществено тревожи избрани кръгове “, съобщи Ердоган.

Той уточни, че е налице „ огромен замърсен план” за блокиране на развиването на Турция , който включва стопански саботажи, превратаджии, въоръжени с танкове и самолети, и опити за провокиране на междурелигиозен и вътрешно-етнически спор. Според него този проект дава поддръжка на терористичните организации като ФЕТО, ПКК и „ Даеш” („ Ислямска държава”).

„ Опитите да се координират и свържат дейности за основаването на кулоар на южните граници на Турция, следен от терористи, с битката с ислямските джихадисти, са неуместни. Зона, следена от терористите, преследва задачата да блокира Турция. Нека никой да не се пробва да основава заблуди “, съобщи Ердоган.

Той изрази убеденост, че Турция е обект на възмездие за провали с многовековна давнос т. Според него не инцидентно в хода на митингите за парка Гези в Истанбул по стените са се появили надписи „ Насилието стартира през 1453 година “.

„ Онези, които назовават събитията от 1453 година принуждение, не могат да се смятат за синове на турската нация, всички те са потомци на византийците”, акцентира Ердоган.

„ Турция не е племенна страна. Когато тя насочва искане за продажба на оръжия, във Вашингтон се оправдават с нуждата от утвърждение на конгреса. Но когато става дума за терористични организации, те са снабдявани гратис. Причината се крие в опитите за блокиране на Турция от юг. Аз няма да огласявам другата част от проекта, това е тематика за различен диалог “, сподели Ердоган.

Той още веднъж разкритикува Европейския съюз и напомни, че Брюксел не извършва обещанията си .

„ Европейски Съюз дава обещания за задължения и след това не ги извършва, тъй като европейските бюрократи са нечестни хора, целият им живот е купища неистини. Ние в никакъв случай не видяхме откровеност в позицията на Европейски Съюз, само че по този начин или другояче, Турция ще продължи своя път “, съобщи президентът.

Ердоган упрекна посолството на Съединени американски щати в нагнетяване на напрежение в турско-американските връзки. Според него зад решението за прекратяването на издаването на визи за жителите на Турция стои точно дипломатическото посланичество.

„ Недопустимо е Съединени американски щати да жертват връзките си с Турция, която се явява техен стратегически партньо р, поради дейностите на своя дипломат, превишил пълномощията си, Анкара не може да се съгласи с това”, разяснява Ердоган.

„ Ако ползите в Турция на такава мощна страна като Съединени американски щати се лимитират с дейностите на един дипломат, то това провокира страдание. Действията на дипломата трябваше да получат остра реакция. Във Вашингтон бяха длъжни да подлагат на критика посланика си за дейностите му в съюзническата страна, само че те не направиха нищо “, добави той.

Ердоган уточни, че западни специалисти предвиждат загубите на Турция от прекратяването на визите да доближат 50 милиарда $.

„ Не е ясно на какво съображение се вършат такива прогнози. Стоковият продан сред Турция и Съединени американски щати в последните години се сви до 15-16 милиарда $, като огромната част от покупките се падат на американската отбранителна индустрия. Колкото до износа на Турция за Съединени американски щати, той е нищожен “, уточни Ердоган.

Според него Анкара е дала огледален отговор на несправедливото решение за прекратяването на издаването на американските визи, което ощетява правата на турските жители, само че виновникът за ескалацията на напрежението не е Турция.

Erdogan criticises Washington for coming under the influence of US ambassador in Ankara over the visa dispute https://t.co/P0ehy7F6yq pic.twitter.com/DetSrP7hnc
— Al Jazeera English (@AJEnglish) 12 октомври 2017 година

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР