Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че църквата „Света София”

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че църквата „Света София”
Коментари Харесай

Ердоган: „Света София” ще стане джамия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган разгласи, че църквата „ Света София” в Истанбул ще бъде превърната в джамия, оповестява БГНЕС, базирайки се на турския ефирен канал TRT World.

„ Света София няма към този момент да бъде наричана музей, а джамия. Статутът ще бъде изменен ", сподели Ердоган в изявление, излъчено онлайн.
Ердоган желае да трансформира " Света София " в Истанбул още веднъж в джамия Бившата християнска базилика към днешна дата е музей
Турският президент отхвърли рецензиите към желанието му, които пристигнаха от чужбина, като напомни мълчанието след офанзивата против джамията Ал-Акса в Ерусалим.
Снимка: Getty Images
„ Тези, които си мълчаха, когато Ал-Акса беше атакувана, потъпкана, със счупени прозорци, не могат да ми кажат какъв ще е статута на Света София”, сподели още турският президент.
Анализатор: Намеренията на Ердоган за „ Света София ” са избирателен ход Според Ибрахим Карахасан – Чънар концепцията на турския президент „ Света София ” да стане джамия няма да се реализира
ЮНЕСКО предизвестиха, че смяната на статута на „ Света София”, ще изисква тяхнотото утвърждение. Църквата в Истанбул е определяна от историци като „ осмото знамение на света”. Тя е една от най-посещаваните забележителности. В продължение на 916 години е била християнска храм.

През 1453 година османските турци я трансформират в джамия след завладяването на Константинопол. По време на Османската империя са добавени минаретата на „ Света София”
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР