Президентът на Турция Реджеп Ердоган обеща днес, че в скоро

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган обеща днес, че в скоро
Коментари Харесай

Турция подготвя търг за канала Истанбул, каза Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Ердоган даде обещание през днешния ден, че в скоро време ще бъде извършен търг за реализация на плана за нов корабоплавателен канал "Истанбул ", който ще съедини Черно и Мраморно море и ще бъде успореден на пролива Босфор, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Турция е изцяло решена да осъществя най-големия транспортен план в историята на страната. "Канал "Истанбул " ще в профил опасността от екологична злополука в Босфора. Търг за строителството на канала ще бъде разгласен в най-скоро време, сподели турският президент.

Каналът има за цел да облекчи трафика в Босфора, който е един от най-натоварените в света. Еколози и инженери по градоустройство считат обаче, че строителството ще унищожи екосистеми от значимо значение за морските жители и мигриращите птици.

Финансовата рецесия предходната година, последвана от икономическа криза, ускори подозренията към плана, а новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу намерено се опълчи и даже прикани за референдум по въпроса.

Турция планираше да стартира строителството на новия канал с дължина 51 км още през 2018 година Приблизителната стойност на плана е 12 милиарда $.

Според кмета на Истанбул планът мъчно ще откри финансиране, ще аргументи екологичен хаос и ще сковава града по време на строителството.

"Какъв е смисълът да преобърнеш този град с главата надолу за минимум 5-6 години и да превърнеш всичко в строителна площадка? Този град е подарък от бога. Не предавайте града ", сподели кметът предишния месец.

Проектът за канал "Истанбул " включва и нови жилищни и бизнес зони около водния път, отбелязва Ройтерс. Урбанизацията на Истанбул е източник на паника за доста турци. Протести против строителството в парка Гези в центъра на Истанбул прераснаха през 2013 година в национални антиправителствени демонстрации, напомня организацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР