Президентът на Тайван Цай Инуън в сряда пристигна в Ню

...
Президентът на Тайван Цай Инуън в сряда пристигна в Ню
Коментари Харесай

Президентът на Тайван пристигна в САЩ, въпреки Китай

Президентът на Тайван Цай Инуън в сряда дойде в Ню Йорк като директно прекосяване през Съединени американски щати, заяви „ Ройтерс “. Тя изрази увереност да не разреши на външния напън да попречи на острова да се ангажира със света. Изявлението бе направено, откакто по-рано Китай заплаши с възмездие, в случай че тя се срещне с ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти.

Цай е на път за Гватемала и Белиз, две от дребното страни, които дипломатически признават Тайван. Тя ще остане в Ню Йорк до събота и ще посети и Лос Анджелис при завръщането си от Централна Америка. Очаква се тя да се срещне с Маккарти в Калифорния, само че това не е публично доказано.

„ Външният напън няма да попречи на решимостта ни да отидем по света, сподели Цай преди заминаването на основното интернационално летище на Тайван в Таоюан. Ние сме спокойни и уверени, нито ще се поддадем, нито ще предизвикваме. Тайван ще върви твърдо по пътя на свободата и демокрацията и ще върви към света. Въпреки че този път е сложен, Тайван не е самичък “, сподели Цай.

Де факто посолството на Тайван в Съединени американски щати удостовери идването на Цай в Ню Йорк в сряда следобяд и сподели, че нито едно от нейните събития не е било отворено за пресата или обществеността по време на нейното прекъсване там. Видео клипове демонстрират по какъв начин тя е посрещната в града от развяващи флагове поддръжници.

Тайван последователно загуби формалното си самопризнание от повече страни, до момента в който те минават към Пекин. Хондурас промени лоялността си в неделя, оставяйки единствено 13 с публични връзки с Тайван. Пекин споделя, че Тайван принадлежи към „ един Китай “ и като китайска провинция няма право на връзки сред страни. Тайван оспорва това.

Тайван е най-чувствителният териториален въпрос на Китай и главната ябълка на раздора с Вашингтон, който, сходно на множеството страни, поддържа единствено неофициални връзки с Тайпе. Но държавното управление на Съединени американски щати е задължено по закон на Съединени американски щати да даде на острова средствата, с цел да се отбрани, и улеснява неофициалните визити с междинни спирки.

Говорителят на Китайската работа по въпросите на Тайван Джу Фенглиан сподели в Пекин, че в случай че Цай се срещне с Маккарти, Китай „ несъмнено ще вземе ограничения за съдбоносен отпор “.

Шарже д’афер в посолството на Китай във Вашингтон, сподели пред кореспонденти, че такава среща „ може да докара до нова сериозна борба в връзките сред Китай и Съединени американски щати “.

„ Ние направихме тържествени изказвания на американската страна по доста мотиви и ясно им казахме, че всички последици би трябвало да се поемат от американската страна “, сподели тя.

Припомняме, че Пекин подлага на критика и друго посещаване в Съединени американски щати – на тибетски водач.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР