Президентът на Тайван Цай Инг-уен обвини Китай в „серия от

...
Президентът на Тайван Цай Инг-уен обвини Китай в „серия от
Коментари Харесай

Още една държава скъса връзки с Тайван в полза на Китай

Президентът на Тайван Цай Инг-уен упрекна Китай в „ серия от дейности за угнетяване “ и „ доларова дипломация “ откакто Буркина Фасо стана втората страна през този месец, която скъса дипломатическите си взаимоотношения с острова в изгода ползите на Пекин, предава CNN.
Ходът на африканската страна, който бе приветстван от Китай, пристигна откакто Доминиканската Република разгласи по-рано през месеца, че къса връзките с Тайван.
Китай отхвърля да поддържа дипломатически взаимоотношения с всяка страна, която признава Тайван за самостоятелна и демократична страна, защото Пекин публично третира острова като интегрална част от личната си територия.
Тайван реагира яростно на новината за Буркина Фасо, защото остава с едвам 18 съдружници по света, основно дребни и небогати страни, намиращи се в тихоокеанския и карибския район.
„ Това е предизвестие за китайското държавно управление: Такова държание е в ущърб и на двете страни, както и на интернационалния имидж на Китай и не способства с нищо, с цел да понижи терзанията на интернационалната общественост “, споделя президентът на Тайван през публицисти.
„ Китайският напън единствено ще направи партньорствата на Тайван с интернационалната общественост още по-близки. Ние в никакъв случай няма да се предадем “, споделя тя.
Външното министерство на Китай разяснява, че приветства решението на Буркина Фасо, предава Xinhua, китайската държавна новинарска организация.

“Каним Буркина Фасо да се причисли в другарската кооперация сред Китай и Африка колкото се може по-бързо на правилото за „ обединен Китай “, се споделя във известието на външното министерство.
Пекин и Тайван имат дълга история между тях, като двете страни се пробват да притеглят политическа поддръжка за тезите, които отстояват. Китай към този момент води в тази конкуренция заради огромната си тежест на икономическия и геополитическия фронт.
През предходната година Панама също скъса дипломатическите си връзки с Тайпе в интерес на Пекин. Съществуват догатки, че един от най-важните сътрудници на Тайван – Ватикана, също може да скъса връзките.

Китай и Тайван или публично Китайска национална република и Република Китай са разграничени от 1949 година след успеха на комунистите в гражданската война, която се разиграва в страната.
Въпреки това Пекин смята острова като неизменима част от територията си, макар, че Тайван не счита по този начин.
Съединени американски щати поддържа неофициални връзки с Тайван, снабдявайки острова с оръжие, само че публично Вашингтон има дипломатически връзки единствено с Китай.
През последния месец над 30 самолетни компании бяха предизвестени от китайските управляващи да трансформират информацията, която дават на пасажерите за Тайван, Хонконг и Макао, защото в материалите тези дестинации се показват като обособени страни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР