Президентът на Тайван поднови обещанието си за по-силна самозащита по време на посещението на военния мемориал

...
Президентът на Тайван Цай Инг-вен поднови обещанието си за укрепване
Коментари Харесай

Президентът на Тайван Цай Инг-вен поднови обещанието си за укрепване на самоотбраната на Тайван, докато посети военен мемориал от последната битка между Тайван и Китай

От HUIZHONG WU Associated Press, 23 август 2023 г., 00:44 ч. Самоотбраната на Тайван в сряда, докато тя посещава военен мемориал от последната битка между Тайван и Китай.

Цай, посещавайки отдалечените острови Кинмен, където се е водил конфликтът преди 65 години, почете паметта на загиналите в конфликта. Тя беше придружена от министъра на отбраната Чиу Куо-ченг и ръководителя на Съвета за национална сигурност Уелингтън Ку.

„За да запазим мира, трябва да да се укрепим“, каза Цай. „Като такива, трябва да продължим да реформираме националната отбрана, да настояваме за самостоятелност, да укрепваме нашите отбранителни способности и устойчивост.“

Правителството на Тайван разкри в понеделник планове за бюджета за 2024 г., който има 3,5% увеличение на бюджета за отбрана, рекордните 606,8 милиарда щатски долара нови тайвански долара (19 милиарда щатски долара), според пред полуофициалната Централна информационна агенция. Предложеният бюджет трябва да бъде представен на законодателната власт за одобрение.

Думите на Цай имат особен резонанс, тъй като Кинмен се намира в Тайванския проток, тясната ивица океан, която разделя Тайван и Китай. В най-близките си точки южният китайски град Ксиамен се вижда с просто око от Кинмен.

През 1958 г. Китай започна да обстрелва отдалечените от Тайван острови Кинмен и Мацу, които се намират географски по-близо до южното крайбрежие на Китай, отколкото до Тайван. Кампанията изпрати стотици хиляди снаряди, заваляни върху островите, докато Народноосвободителната армия на Китай също води морски и въздушни битки с армията на Куомингтан.

Китай твърди Тайван като част от територията му, а Куомингтанг беше политическата партия, която избяга в Тайван след битка и загуба на гражданска война от Комунистическата партия в Китай.

Днес Кинмен и Мацу са се превърнали в местни туристически дестинации, а бившите военни казарми и наблюдателни точки, които някога са доминирали на островите, сега са спирки на маршрути с туристически автобуси. Тайванската армия все още поддържа няколко активни обекта на островите, въпреки че броят им е значително намален в сравнение с присъствието през последните десетилетия на 20-ти век.

Островите също са добре свързани с Китай чрез фериботна система.

Опозиционният Куомингтанг президентски кандидатът Hou Yu-ih също се появи на мемориала.

„Огънят на войната е безмилостен и във войната няма победители“, каза Хоу в изявление. „(Ние трябва) да облекчим напрежението между двете страни и да поддържаме мира и стабилността на Тайванския проток.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР