Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви в сряда, че

...
Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви в сряда, че
Коментари Харесай

Президентът на Световната банка се оттегля

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас съобщи в сряда, че ще напусне поста си до края на юни, месеци откакто се сблъска с Белия дом, тъй като не сподели дали приема научния консенсус по отношение на световното стопляне.

Малпас, назначен от някогашния президент Доналд Тръмп, ще освободи кормилото на междунродната банка за развиване, която обезпечава милиарди долари годишно финансиране за разрастващите се стопански системи, като остава по-малко от година до края на петгодишния му мандат. Той не уточни съответна причина за този ход, като сподели в изказване, че " след добър размисъл взех решение да преследвам нови провокации ".

Министърът на финансите Джанет Йелън благодари на Малпас за службата му в изказване, като сподели: " Светът се възползва от мощната му поддръжка за Украйна в лицето на противозаконната и непровокирана инвазия на Русия, жизненоважната му работа за подкрепяне на афганистанския народ и неговия ангажимент да оказва помощ страните с ниски приходи реализират резистентност на дълга посредством понижаване на дълга. "

Йелън сподели, че Съединените щати скоро ще предлагат заместител на Малпас и чака бордът на банката да предприеме " транспарантен, основан на заслуги и бърз развой на номиниране за идващия президент на Световната банка ".

По дългогодишна традиция държавното управление на Съединени американски щати избира ръководителя на Световната банка, до момента в който европейските водачи избират водача на по-големия сътрудник, Международния валутен фонд.

Малпас пое кормилото на Световната банка през април 2019 година, откакто беше върховен чиновник по интернационалните въпроси в Министерството на финансите на Съединени американски щати в администрацията на Тръмп.

Миналата есен той беше подложен на рецензии от Белия дом, откакто отхвърли да каже, че поддържа научния консенсус по отношение на изменението на климата. По-късно той се извини и повтори мнението си, че човешката активност способства за изменението на климата.

Съвсем неотдавна Йелън предприе огромен напън за реформиране на метода, по който работи Световната банка, с цел да обезпечи по-широко кредитиране за битка с изменението на климата и други световни провокации.

Източник, осведомен с неговото мислене, сподели, че Малпас е уведомил Йелън за решението си във вторник.

Краят на фискалната година беше естествено време за отдръпване, сподели източникът. Очаква се шефовете на Световната банка да одобрят пътната карта на банката за промени единствено с незначителни промени на пролетните срещи на МВФ и Световната банка, избрани за средата на април.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР