Президентът на Световната банка Дейвид Малпас предупреди, че светът е

...
Президентът на Световната банка Дейвид Малпас предупреди, че светът е
Коментари Харесай

Световната банка предупреди: светът е в разгара на петата вълна на дълговата криза

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас предизвести, че светът е в разгара на петата вълна на дълговата рецесия и прикани за повече поддръжка за страните, които са в неволя. Лидерът на институцията добави, че 44 милиарда $ заплащания за обслужване на задълженията са с падеж през 2022 година, оповестиха международните медии.

Пандемията принуди доста страни да вземат повече заеми и СБ и МВФ предизвестиха, че доста от тях към този момент са изправени или са изложени на риск от дългови усложнения на фона на растящата световна инфлация и възходящите лихвени проценти.

„ Притеснен съм за равнищата на дълга, обезпокоен съм за обособените страни… Само през 2022 година към 44 милиарда $ заплащания за обслужване на дълга от двустранно и частно обслужване на дълга са изискуеми в някои от най-бедните страни. Те са надалеч по-големи от потоците задграничната помощ, на които страните могат да разчитат ", съобщи Малпас пред политици в навечерието на Годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд „ Приобщаващ растеж; хранителна и енергийна криза; обучение и климат ” от 11 до 16 октомври във Вашингтон.

Малпас прикани за „ радикална бистрота ” от кредиторите и заемополучателите във връзка с равнищата на дълга. Той от дълго време упорства главният заемодател Китай да бъде по-отворен при отпущането на заеми и по-активен в напъните за преструктуриране на дълга, развой, който набира мощ.

Някои наблюдаващи предизвестиха, че агресивното повишение на лихвените проценти от огромните стопански системи може да провокира световна криза, само че политиците са на мнение, че задържането на инфлацията на сегашните равнища е надалеч по-опасно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР