Президентът на Сомалия, Хасан Шейх Мохамуд каза, че страната му

...
Президентът на Сомалия, Хасан Шейх Мохамуд каза, че страната му
Коментари Харесай

Сомалия ще се защити, ако Етиопия сключи незаконна пристанищна сделка

Президентът на Сомалия, Хасан Шейх Мохамуд сподели, че страната му ще се " отбрани ", в случай че Етиопия продължи със договорката за основаване на военноморска база в отделилия се район Сомалиленд и вероятно признае територията като самостоятелна страна, предава " Ройтерс ".

Етиопия, която няма изход на море, се съгласи на меморандум за съгласие на 1 януари за наемане на 20 км брегова линия в Сомалиленд - територия, която Сомалия твърди, че има, макар че северният регион се счита за ефикасна автономност от 1991 година насам.

Етиопия съобщи, че желае да сътвори военноморска база там и предложи вероятно признание на Сомалиленд в подмяна - което провокира провокационен отговор от Сомалия и се притеснява, че договорката може в допълнение да дестабилизира Африканския рог.

" Ако Етиопия упорства, Сомалия ще се съпротивлява и ще откаже " , сподели Мохамуд пред Ройтерс във вторник в изявление в мощно укрепения президентски замък в Могадишу.

" Ако влязат в страната, Сомалия ще направи всичко допустимо, с цел да се отбрани.

Той не навлезе допълнително детайлности какви дейности може да предприеме Сомалия. Африканският рог е претърпял многократни спорове, подхранвайки филантропични рецесии в региони, предразположени към суша. Съседните Етиопия и Сомалия водиха война за територия през 1977-1978 и 1982 година

Мохамуд сподели, че ще се съгласи да разиска въпроса с етиопския министър председател Абий Ахмед единствено когато държавното управление в Адис Абеба се откаже от желанието си " да вземе част от страната ни ".

Говорителят на държавното управление на Етиопия не отговори на искане за коментар. Абий по-рано сподели, че Етиопия няма проекти да стартира спор със Сомалия и просто се пробва да отговори на потребността си от достъп до морето.

Мохамуд сподели, че не обмисля изгонването на близо 3000 етиопски бойци, ситуирани в Сомалия като част от мироопазваща задача на Африканския съюз, която се борис бойци от Ал Шабаб, клон на Ал Кайда.

Анализатори и дипломати се притесняват, че изтеглянето на етиопските войски ще дестабилизира в допълнение Сомалия, където офанзивите на Ал Шабаб са умъртвили хиляди цивилни и бойци от 2006 година насам.

Сомалия и няколко западни страни, в това число Съединените щати, които постоянно нанасят удари против екстремисти в Сомалия , обявиха, че договорката за пристанището на Етиопия е засилила напъните на Ал Шабаб за набиране на хора.

Етиопските войски нахлуха в Сомалия в края на 2006 година, с цел да прогонят ислямистко придвижване , от което произлиза Ал Шабаб.

Мохамуд сподели, че изчисленията на неговото държавно управление демонстрират, че Ал Шабаб е вербувала сред 6000 и 8000 нови бойци единствено през януари.

Анализатори и дипломати, интервюирани от Ройтерс, бяха скептични във връзка с този брой, оценявайки броя на новоназначените в стотици.
 Напрежение сред Етиопия и Сомалия поради меморандума със Сомалиленд
Напрежение сред Етиопия и Сомалия поради меморандума със Сомалиленд

Сомалия упрекна Етиопия, че се пробва да анексира част от територията й
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР