Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде пресконференция, в която говори

...
Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде пресконференция, в която говори
Коментари Харесай

Венцеслав Стефанов: Михаил Касабов винаги се е старал да помага на българския футбол

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов даде конференция, в която приказва за решението на " Белия " клуб да издигне кандидатурата на Михаил Касабов за президент на Българския футболен съюз (БФС), както и какъв съгласно него би трябвало да бъде новият началник на централата, който ще бъде определен по време на идния Конгрес на 15 март.

Босът на " белите " мисли, че личността на Касабов може да бъде сплотяваща за родния футбол, а също така счита, че дългогодишният функционер не търси власт и желае да помогне.

" Христо Крушарски съгласно мен доста вярно предлага един подобен вид на обединяване зад една кандидатура. Ще е добър вид за футбола въобще. Когато клубовете са обединени, бъдещите резултати ще дойдат по-лесно, само че както е известно в България, има доста войводи, малко бойци. Всички желаят да са президенти. А дали стават за тази работа самите те не са уверени. Някои си мислят, че да си президент е задоволително да се пъчиш и да се показваш понякога. За мен бъдещият президент на БФС не би трябвало да е човек, който ламти за власт, а прислужник на клубовете. Изразявам се малко по-нестандартно. Ако бъдещият президент работи за подобряването на изискванията на българския футбол, ще бъде скъп, почитан, подкрепян и неговият престиж ще е неоспорим. Затова взехме решение да издигнем кандидатурата на Михаил Касабов ", разяснява Стефанов.

" Мишо доста години е в българския футбол – неоцапан, без някой да може да каже нещо неприятно за него. Годините 1997, 1998 и 1999 в България колкото да свързвахме двата края, Мишо направи няколко мача сред България и Германия и всяка една от тази среща носеше близо един милион на България от телевизионни права. Връзките му с Германия и починалия Бекенбауер са безспорни. Видели сме доста помощ от тях. Надявам се тя да продължава и да се усилва. Мишо не ламти за власт, а желае да помогне с каквото може и най-много да има ред. Говорили сме доста пъти с него. Аз показвам персонално мнение. Президентът би трябвало да може да почука на всяка една врата в България, откъдето може да пристигна помощ за футбола и спорта по принцип ", добави той.



Дългогодишният началник на Славия е уверен, че президентът на БФС би трябвало да бъде като " деятел ", който би трябвало да се употребява с доверието на институциите в страната, а те от своя страна да желаят го подтикват.

" Онзи ден гледах едно момче, на което шапка смъквам. Щангистът Карлос Насар, който не е от български генезис, само че донесе такава наслада. Сам финансира подготовката си, самичък се бори. Ако отиде по арабските страни, ще бъде позлатен. Той прави нещо за България, като не е етнически българин. Тези образци постоянно би трябвало да ги имаме като сигнална лампа в нашето мислене и освен ние хората, които се занимаваме със спорт. Нека и ръководещите да видят, че в България има почтени хора, които би трябвало да се подтикват. Понякога достиженията на българския спорт са по-добрите дипломати от цялото външно министерство. Може би се показвам малко неопитен, само че съм уверен. Виждате и девойките на Илиана, само че тя върви като деятел от врата на врата. Само и единствено да има опция нейните девойки да имат изискванията за работа ", съобщи Венци Стефанов.

" Президентът на БФС би трябвало да не си седи в кабинета, а да е като деятел. С Крушарски скоро седнахме и разговаряхме да предложим на финансовия министър, на страната парите, които прибират от бетинг фирмите най-малко 20% да се върнат в спортните клубове. Да не са дадени на ръка, ами целево. Трябва да има помощ, която да се отрази и да може българският футбол да си поеме въздух и да няма повече гастролиращи трупи от чужбина като в Берое. Онзи ден на мача със Славия 17 или 18 чужденци. Откъде са ги събрали, не знам. Аз се веселя, че победихме 3:0, само че този тим може да го победи всеки. Не може това да е лицето на Стара Загора. Не може да позволяваме и други клубове да стигнат до това. Те са стигнали, тъй като нямат избор. Идва някакъв сякаш президент, той си прави някаква лична политика, докарва безработни футболисти и ние би трябвало да им ръкопляскаме. Не е моето схващане за футбол, за развиването му въобще ", продължи предприемачът.



Стефанов за следващ път насочи рецензии и към кандидат-президента на БФС Димитър Бербатов, който в персонален диалог се е опитал да го убеди, че проблемите у нас могат да се решат с привличането на спонсори. Според босът на " белите " обаче решенията би трябвало да бъдат открити от хората в България.

" Има можещи и неможещи. Ние желаеме президентът на БФС да е на 50. Добре, само че какво си направил до момента в живота си? Ръководил ли си клуб, школа, треньор? Само Христо Крушарски е давал пари, борил се е. Знае по какъв начин се поддържа стадион, младежки гарнитури. Покажете ми от всичките други, има ли различен, който нещо да е правил във футбола, да е построил, да е съхранил, да е съдействал, с изключение на да е ритал топката. Идва един, който може да е единствено президент и споделя, че старите не могат. Убеждаваше ме Бербатов на една среща, че ще докараме спонсори. Това са нелепости. Няма никаква друга опция. Стари млади, бели, червени, зелени, не си ли извадим ние сами каруцата, няма да стане ", съобщи президентът на Славия.

Накрая той още веднъж се върна и на предлагането за това Михаил Касабов да оглави БФС, като Венци Стефанов показа, че краткотрайно изпълняващият длъжността президент на БФС " в никакъв случай не е бил послушник " на някогашното управление и също така призна, че му е било мъчно да го убеди да се кандидатира за началник на централата.

" Ние отговаряме за себе си. Надявам се и други клубове да поддържат Касабов. Той постоянно е бил съпротива на Боби. Той в никакъв случай не е бил послушник. Винаги е имал лично мнение. Винаги се е борил и се е старал по някакъв метод да оказва помощ на българския футбол. Хората дано да преценяват дали да слушат „ бла-бла “ или да гледат кой какво е приключил. Аз не пропагандирам и не моля. Ние това сме решили и сме го издигнали. На българския футбол не му би трябвало молитва, а мотика ", смята босът на Славия.

" Доста диалози ми трябваха, с цел да убедя Михаил Касабов, че би трябвало да се кандидатира за президент на БФС. Мишо желае да има поддръжката на повече хора, които да повярват в това, че може да направи измененията. Да повярват, че човек с неговите качества би бил потребен за футбола ни. Сигурен съм, че ще подбере екип, който може да работи. Ние ще сме най-големите му поддръжници, само че и критици, в случай че не прави това, поради което е повдигнат, в случай че не търси способи да се оказва помощ на футбола. Мишо не е нападателен човек, той е човек на консенсуса. Между тези, които познавам, преценихме, че той е индивидът, който няма да компрометира и злепостави нашия избор. Другите, които до момента са подали кандидатурата си не виждам някой, който може да се оправи с всички проблеми, които има българския футбол. Те не са единствено за футбола, а и за спорта като цяло ", приключи Венцеслав Стефанов.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР