Президентът на Сирия Башар Асад пристигна в Саудитска Арабия, за

...
Президентът на Сирия Башар Асад пристигна в Саудитска Арабия, за
Коментари Харесай

Башар Асад пристигна в Саудитска Арабия за среща на върха на Арабската лига

Президентът на Сирия Башар Асад дойде в Саудитска Арабия, с цел да се причисли към срещата на върха на Арабската лига за първи път след повече от десетилетие война, оповестиха държавните медии.

Асад " дойде на интернационалното летище " Крал Абдулазиз " в Джеда, с цел да взе участие в срещата на върха на Арабската лига " в петък, заяви сирийската държавна телевизия.

22-членният блок в профил Сирия през ноември 2011 година поради смъртоносните репресии на Асад против митингите, които прераснаха в спор, лишил живота на повече от 500 000 души и довел до разселването на милиони.

По това време Саудитска Арабия и други арабски страни или прекъснаха, или утежниха връзките си с Асад, като Рияд намерено се застъпи за свалянето му по време на спора.

Но по-рано този месец панарабският орган още веднъж приветства Дамаск, като домакинът Саудитска Арабия предложения Асад на срещата на върха в петък, макар възраженията на други арабски страни.

Сирийският проправителствен вестник " Ал-Ватан " съобщи, че Асад евентуално ще се срещне с " редица водачи на двустранни срещи " в четвъртък вечерта и в петък сутринта.

Последната среща на върха на Арабската лига, на която Асад е участвал, е била през 2010 година в Либия.

Регионалните столици последователно започнаха да се отнасят благосклонно към Асад, откакто той резервира властта си и си върна изгубените територии с решаващата поддръжка на Иран и Русия.

Дипломатическата интензивност се ускори след смъртоносното земетресение, което засегна Сирия и Турция на 6 февруари.

Решението на Саудитска Арабия и подкрепящия Дамаск Иран да възобновят връзките си през март също промени политическия пейзаж в Близкия изток.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР