Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не се е

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не се е
Коментари Харесай

Тръмп отрича намеса в дело с негов бивш съветник за доноси през WikiLeaks

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че не се е намесвал в процеса против някогашния си консултант Роджър Стоун, макар че твърдеше, че има такова право, съобщи БГНЕС.
По-рано прокурорите предложиха съдът да осъди Стоун на 7 до 9 години затвор, само че правосъдното министерство спря прокурорската самодейност, откакто Тръмп я назова незаслужено в Twitter.
Журналистите попитаха Тръмп по време на събитие в Белия дом дали той е помолил Министерството на правораздаването да промени рекомендациите на съда.
" Не, не съм го правил. Мога да го направя, в случай че желая, имах безусловно право на това ", сподели президентът. Той обаче още веднъж назова решението за размера на присъдата на прокуратурата " смешно ".
Двама прокурори по делото Стоун към този момент подадоха оставка след нетипична интервенция на правосъдното министерство по това дело. Междувременно Министерството на правораздаването на Съединени американски щати внесе в съда нов документ, в който се въздържа от всевъзможни рекомендации до съда, като единствено уточни, че препоръчаният интервал до 9 години затвор е несъразмерен.
В Съединените щати Министерството на правораздаването, чийто началник е Главният прокурор, координира дейностите на федералните прокурори, назначени от президента. Прокуратурата и отбраната по време на процеса нормално оферират на съда вероятни санкции в сходство с общите рекомендации на Министерството на правораздаването. Съдиите обаче не са обвързани с тези рекомендации и могат да ги пренебрегват, макар че в множеството случаи ги съблюдават.
Стоун беше упрекнат, че е излъгал Конгреса по време на следствие и е попречил следствието. Журито се съгласи с обвиняването, че Стоун е излъгал Комитета за разузнаване на Камарата, с цел да " скрие грозната истина " по отношение на връзката му с WikiLeaks. Прокуратурата твърди, че Стоун е възнамерявал да получи инкриминираща информация за демократите от WikiLeaks, с цел да помогне на Тръмп в предизборната акция. Освен това Стоун беше упрекнат, че се пробва да блокира показанията на други очевидци в Конгреса. Очаква се присъдата на Стоун би трябвало да бъде произнесена скоро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР